Subaru Solterra, tillsammans med dess tvilling Toyota bZ4x, blev, på den amerikanska marknaden, återkallade i fjol på grund av att hjulen potentiellt kunde flyga av

ANNONS

Japanerna Subaru och Toyota utvecklar många bilar gemensamt. Subaru Solterra och Toyota bZ4x är därav nästintill identiska under de egna karosserna.

Nu menar Subaru att problemet som orsakade fjolårets återkallelse aldrig löstes och behöver åtgärdas igen.

Problematiken berör endast den amerikanska marknaden och således inte den europeiska.

Subaru Solterra
Ägarna lär inte vara nöjda med ägarupplevelsen. (Foto: Subaru)

Lagade med silvertejp?

Totalt berörs 1 182 exemplar av Subarus helt nya modell Solterra på den amerikanska marknaden som är märkets första renodlade elbil. 

Det är alltså inga exemplar i Europa som berörs, även om återkallelsen är anmärkningsvärd oavsett vad.

Den reparation som ska ha ägt rum innefattade förändringar till fälg och hjulmutter, vilket med alla mått mätt borde ha rått bot på problemet.

Problemet ligger, enligt Subaru, i hur lagningen utfördes. Resultatet är att fler än 1 000 nya el-suvar kör runt med alldeles för löst åtdragna hjulmuttrar, vilket kan sluta i katastrof.

Subaru Solterra har utegångsförbud – men bara i USA

Lösningen är, precis som sist, relativt enkel. Givetvis borde ingen köra sin Solterra, utan få den bärgad till en lämplig Subaru-återförsäljare och låta dem inspektera den.

Vid behov ska hjulmuttrarna dras åt till rätt specifikation, och vips så slipper man bli av med hjulen i farten på sin nya Solterra. 

ANNONS
ANNONS

En annan lösning skulle emellertid kunna vara att anlita svenska Nira Dynamics. De har utvecklar ett system som varnar föraren när en hjulmutter är på väg att lossna.

Subaru står för eventuella bärgnings- och verkstadskostnader, men de mentala skadorna på de nyblivna ägarna är nog svårare att laga.

Läs även: Hjulen kan ramla av på din nya Toyota [Dagens PS]
Läs även:
De garanterar att hjulen inte trillar av på din bil [Dagens PS]