Saab har en plats i mångas hjärtan, inte minst i svenskarnas. Men nu har den största Saab-fantasten någonsin upptäckts, köparen av en 1987-års Saab 900 Turbo cabriolet; han betalade 1 485 026 svenska kronor för den lågmilade pjäsen.

ANNONS
Saab 900 Turbo Cabriolet snett bakifrån
En sommarbil av rang. (Foto: Bring-A-Trailer)

Inte vilken Saab som helst

Saaben i fråga såldes på den amerikanska auktionssajten Bring-A-Trailer som blivit en plattform där till synes helt vanliga bilar säljs för fantasisummor.

Den otroligt höga prislappen på denna 900 Turbo cabriolet grundar sig till stor del i miltalet – sedan ny har den endast rullat motsvarande 396 kilometer från det den rullade ur fabriken i Trollhättan för 35 år sedan.

Därefter har den levt sitt liv i St. Louis, Missouri, USA.

Saab 900 Turbo
Under huven ruvar en 2-liters turboladdad fyra med ungefär 165 hästkrafter. (Foto: Bring-A-Trailer)

Rakt igenom nyskick

I många fall när gamla bilar har så låga miltal är det en fråga om att de har glömts bort vilket inte garanterat att de förvarats i särskilt gynnsamma förhållanden.

Det kan förekomma mögel, fuktskador, lack som förstörts, ohyra som varit i farten och så vidare.

Denna Saab 900 Turbo verkar dock ha förvarats på självaste Saab-museet med hänsyn till hur exceptionellt välvårdad den är. Man skulle kunna tro att den reste hit från 1987 genom en tidsmaskin.

Saab 900 Turbo Cabriolet interiör
Interiören är som den dagen bilen rullade ut från fabriken. (Foto: Bring-A-Trailer)

Inte bara tuta och köra

Har det gått för långt när bilar som rent krasst inte är särskilt märkvärdiga säljs för så mycket pengar? Eller är det exakt det du också hade gjort om du hade haft möjlighet?

ANNONS
ANNONS

Å ena sidan förstår man den nostalgiska aspekten i det hela medan man å andra sidan måste se till att en bil som mer eller mindre stått stilla i 35 år fungerar som den ska – bilar mår trots allt bra av att köras.

Varje kilometer därefter inkräktar dessutom nämnvärt på bilens värde. Enligt köparen ska han köra den varje år på sin bröllopsdag; mycket lämpligt om man frågar oss.

Länk till auktionen.