Att dieselpriset i Sverige är skyhögt vet alla som någonsin besökt en mack det senaste halvåret. Men hur ligger vi till på den globala arenan? Här följer en lista på fem länder med dyrast diesel samt vad det kostar att tanka Sveriges mest sålda bil 2021, Volvo V60.

ANNONS

1. Hongkong

Dieselpris per liter: 27,853 SEK
Kostnad att tanka en Volvo V60: 1 978 SEK

Att man förknippar Hongkong med höghus och höga priser är inget nytt. De höga priserna sträcker sig även till dieselpumpen och det är det sista stället man vill tanka om man är dieselfetischist. Om Hongkong-borna får välja själv kör de Toyota och inte i något elektriskt utförande.

2. Schweiz

Dieselpris per liter: 25,190 SEK
Kostnad att tanka en Volvo V60: 1 788 SEK

Att rikemanslandet Schweiz, som dessutom är oerhört bilfientligt, har höga priser på drivmedel är föga förvånande.

Det är dock närmare 3 kronor billigare per liter än ettan på listan Hongkong. Den mest sålda bilen 2021 i landet var Tesla Model 3.

ANNONS
ANNONS

3. Island

Dieselpris per liter: 24,700 SEK
Kostnad att tanka en Volvo V60:
1 754 SEK

Island är som bekant geografiskt isolerat från omvärlden. En konsekvens av detta är att det mesta är dyrt, något som även gäller diesel.

I övrigt är landet extremt väl lämpat för elektrifiering med hänsyn till de korta avstånden, den höga andelen förnybara bränslen och de höga drivmedelspriserna.

Av den anledningen är över 70 procent av bilar sålda i Island elektrifierade.

5. Storbritannien

Dieselpris per liter: 23,945 SEK
Kostnad att tanka en Volvo V60: 1 700 SEK

Priserna på råolja har ökat världen över och självklart gäller det även för Storbritannien. Punden har tappat jämte dollarn vilket i sin tur har höjt priserna för britterna.

ANNONS
ANNONS

Fortsättningsvis har även Brexit satt sina spår. Den mest sålda bilen i landet 2021 var Vauxhall (Opel) Corsa.

5. Sverige

Dieselpris per liter: 23,760 SEK
Kostnad att tanka en Volvo V60: 1 687 SEK

På hemmaplan får vi stå ut med det femte högsta dieselpriset i hela världen, något som inte lär ha undgått någon. 2021 års mest sålda bil var Volvo V60 – därav räkneexemplet – men framtiden lär bjuda på något mer elektriskt.