När vi besökte Petersen Automotive Museum i Los Angeles fick vi beskåda en av historiens mest anmärkningsvärda kärror – Saddam Husseins Mercedes-Benz 600 Landaulet.

ANNONS
Mercedes 600
Så här ser en 600 Landaulet med det korta tygtaket ut. (Foto: Bonhams)

Ovanlig från start

Mercedes-Benz 600 – även kallad Grosser Mercedes – tillverkades mellan 1963 och 1983. Under den tiden tillverkades endast 2 677 bilar.

Av dessa var 2 190 i kort utförande, 428 var i långt utförande och endast 59, cirka 2 procent, var så kallade Landaulet-modeller.

Av dessa var mellan 15 och 20 varianterna med långt tak.

En Landaulet-modell är en limousin med ett cabriolet-tak för baksätet. Den fanns i två varianter – en med kort tygtak och en med långt tygtak.

Det långa tygtaket kallas ofta för presidenttaket eftersom den gör att baksätespassagerarna – i många fall statschefer när det kommer till 600 – kan vinka till sina anhängare samtidigt som de står på en piedestal.

ANNONS
ANNONS
Mercedes 600
Så här kan det se ut när potentater vinkar från en 600. (Foto: Mike Nelson)

Saddam Husseins faktiska kärra

Bilen i fråga, en 1978 års Mercedes-Benz 600 LWB Landaulet ägdes av Saddam Hussein och togs tillvara på efter USA:s invasion av Irak 2003.

Det sägs att den snoddes av en jordanier som körde bilen från Irak till Jordanien: en roadtrip som heter duga. Därefter köptes den av Petersen Automotive Museum.

Bilen väger ungefär 4 000 kilogram, är 6,4 meter lång och har hydrauliska fönster och dörrar. Den har gått 5 204 kilometer sedan 1978.

Den irakiska diktatorn konfigurerade bilen utefter hans oerhört specifika behov.

600:an är bepansrad, och på sidan finner man löpbrädor och handtag till hans vakter som kunde åka med i farten.

Bilen har dessutom två luftkonditioneringssystem, en för den främre kupén och en för den bakre – en sommar i Bagdad är inte direkt sval och skön.

ANNONS
ANNONS

På bagageluckan är det en hel del bucklor, en konsekvens av att vakterna satt på luckan med deras vapen i högst hugg. Det kan man sannerligen kalla för patina.

Det mest fascinerande är det faktum att bilen i fråga inte är renoverad och därmed helt i originalskick. 

Det skicket är långt ifrån toppen men det är historiskt korrekt och kommer att förbli så. Det är en bit historia på fyra hjul.

Mercedes 600 snett bakifrån
Bilen i fråga har så kallade löpbrädor på sidan för livvakter. (Foto: Marcus Berggren)

Andra kända ägare

Saddam Hussein var inte den enda välkända ägaren av en Mercedes-Benz 600. Andra medlemmar av 600-klubben var Ferdinand Marcos (som hade fyra), Hassan den andre av Marocko, Hosni Mubarak, Kim Il-sung, Kim Jong-il och Kim Jong-un, Mao Zedong, Påven, och Silvio Berlusconi. Det finns betydligt fler statschefer med på listan men även en hel del kändisar.