Dagens PS

Här är årets säkraste bil – slog Polestar knappt

Elbilen Mercedes EQS blev årets säkraste lyx- och elbil och fick även högsta skyddsprocent av alla testade bilar. Foto: Euro Ncap
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 10 jan. 2022Publicerad: 10 jan. 2022

Här är årets säkraste bilar – enligt Euro Ncap.
Lyxbilen Mercedes EQS slog Polestar 2 med en hårsmån och blev bäst i både lyx- elbilsklassen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Euro Ncap krocktestade 33 bilmodeller under förra året. Högsta betyget fem stjärnor gick till 22 bilmodeller. Men även bland det femstjärniga bilmodeller finns det bilar som är extra bra. Därför har Euro Ncap nu korat årets bästa bilar i fem olika klasser, bland de som testats i år.

Vann med några procentenheter

I lyxbils- och elbilsklassen vinner Mercedes-Benz EQS en knapp seger över Polestar 2. Mercedesen var tre procentenheter bättre på vuxenskydd och två procentenheter bättre på barnskydd än Polester 2.

Polestar 2 blev tvåa bland lyx- och elbilarna, bara knappt slagen av den större Mercedes EQS. Foto: Euro Ncap

Även i klassen större SUV:ar är det två elbilar som tar topplaceringarna. Skoda Enyaq var den allra säkraste stora SUV:en före BMW iX.

Skoda säkraste småbilen

När det gäller mindre SUV:ar så var nya Nissan Qashqai den säkraste bilen i klassen, medan Toyota Yaris Cross kniper förstaplatsen bland mindre MPV:er. Skoda Fabia var den säkraste småbilen.

– 2021 var ett tufft år för bilindustrin. Ändå såg vi en hel del nya bilmodeller kommer till marknaden, många av dem elektriska eller hybrider, och många av dem uppnår femstjärniga betyg trots de krävande kraven. Bra gjort till vinnarna såväl som till tvåan, säger Michiel van Ratingen, chef för Euro Ncap.

ANNONS

Fiasko för Renault Zoe

Tidigare under hösten gav Euro Ncap noll stjärnor till elbilen Renault Zoe efter att Renault ändrat på sidokrockkudden. Bilen var en av de sämsta som testats på senare år och Renault fick hård kritik från Euro Ncap.

Årets säkraste bilar

Lyxbilar
Runner-up
Mercedes-EQ EQS
Polestar 2
Stor SUV
Runner-up
Škoda ENYAQ iV
BMW iX
Liten familj
Runner-up
Škoda Fabia
Liten MPV
Runner-up
Toyota Yaris Cross
VW Caddy
Elbilar
Runner-up
Mercedes-EQ EQS
Polestar 2

Mercedes-Benz EQS i okrockat skick. Foto: Mercedes

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS