Volvo Cars kinesiska storägare väljer att bygga sitt europeiska innovationscenter i Göteborg med fokus på att utveckla elbilar.

Det framgår i ett pressmeddelande.

”Vi gör ett åtagande om långsiktig investering i Geely Innovation Center in Europe. Genom att dra nytta av kompetensen i Göteborg, speciellt det planerade centret för elektromobilitet på Lindholmen, strävar vi efter att utveckla Geely Innovation Center till en av Europas mest avancerade innovationshubbar”, säger Geelys styrelseordförande Li Shufu.

Över 3.500 personer ska jobba i Geelys innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. Fastighetsytan på lokalerna uppgår till mellan 70.000 och 80.000 kvadratmeter.

Kompetensen i det västsvenska fordonsklustret fick enligt uppgift Geely att bestämma sig för Göteborg. Satningen som nu görs sker genom en avsiktsförklaring.

ANNONS
ANNONS

Enligt Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg (BRG), har fordonsindustrin större spridningseffekter på jobbskapande än andra branscher.

Ett jobb hos västsvenska fordonsföretag ger ytterligare två och ett halvt jobb i övriga landet, konstaterar han i en intervju med Di.se, som refererar till en ny rapport från BRG.

”Den så kallade multiplikatoreffekten är högre för fordonsindustrin än andra branscher. Det beror på att många moment är inblandade i fordonstillverkning och det ger mer spridning i olika sektorer. Genom att fordonsbranschen har blivit allt mer avancerad med teknik kring uppkoppling och autonom körning ökar det”, säger Peter Warda till Di, som uppger med Vinnova som källa att 40.000 personer i dagsläget är sysselsatta inom fordonsindustrin bara i Västsverige.

MISSA INTE: Volvochefen vädjar till bilindustrin [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Historisk debut: Volvo bygger sin första elbil [DagensPS.se] >