Dagens PS

Genève ut, Qatar In: Framtidens bilmässa flyttar

Genèves bilsalong tar troligen slut här. (Foto: TT)
Genèves bilsalong tar troligen slut här. (Foto: TT)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 02 juni 2024Publicerad: 02 juni 2024

Under årets bilsalong i Genève insåg många att det troligen var sista gången bilbranschen samlades där. Biltillverkarna dök nämligen inte ens upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att märken som Renault, BYD, MG, Lucid och Dacia hade stora montrar, saknades många andra stora aktörer. Nu har arrangören GIMS meddelat att de inte längre kan satsa på eventet. Konkurrensen från salongerna i München och Paris är helt enkelt för stor.

Tyska tillverkare stödjer Münchens salong, medan de franska håller Parissalongen vid liv. Genève har däremot inte haft samma stöd från några “egna” hemmamärken.

Arenan för supersportbilar

Genèves bilsalong har traditionellt varit en magnet för sport- och supersportbilstillverkare som Koenigsegg, Bugatti, Pininfarina och McLaren, vilket lockat både besökare och köpare.

Planer finns dock för en ny mässa: Geneva International Motors Show Qatar i november 2025, efter att GIMS förvärvades av Qatar för två år sedan.

Biltillverkarna dök inte upp

Trots ett försök att återuppliva salongen tidigare i år, dök de stora biltillverkarna inte upp. Renaults vd Luca de Meo, som är en stark förespråkare för bilsalonger, påpekar att bilindustrin har en plikt att visa upp sig och skapa intresse för nya modeller. På den senaste salongen i Genève visade Renault sin nya elbil Renault 5 och firade att nya Scenic blivit utsedd till Årets Bil 2024.

Hur går det för Paris?

ANNONS

Även bilsalongerna i München och Paris har haft det tufft med minskat antal utställare. I höst är det Paris tur att försöka locka till sig både tillverkare och besökare.

Bryssel Motor Show verkar däremot överleva tack vare stöd från belgiska bilimportörer. Goodwood Festival of Speed är ett annat populärt event inom bilbranschen, om än mindre påkostat. Även CES-mässan i Las Vegas har lockat fler och fler bilmärken.

Läs även: Renault freakar ut fullständigt i Geneve. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS