Dagens PS

Framtidens Bentley blir eldrivet – Batur ska visa vägen

närbild på bentleys emblem bentley batur omslagsbild
Foto: Bentley
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz
Uppdaterad: 09 aug. 2022Publicerad: 09 aug. 2022

Bentley Batur är den senaste skapelsen från Bentleys avdelning för specialbyggen, Mulliner. Bilen ska visas upp under Monterey Car Week – där vi kommer att närvara – och därför är Bentley hittills förtegna om alla detaljer. Hur den ser ut är också fortsatt hemligt, men väldigt spännande eftersom Bentley Batur ska uppvisa det formspråk som kommer att känneteckna Bentleys framtida elbilar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avdelningen Mulliner

Mulliner är den del av Bentley som bygger bilar helt enligt kundens alla önskemål – lite som Rolls-Royce-upplevelsen minus grillen som ser ut som en miniatyr av Buckingham Palace.

Mulliner tar också fram specialmodeller, som den speedster-aktiga cabrioleten Bacalar och nu även Batur. Gemensamt för de båda bilarna är att de fått sina namn av kända vattendrag. Bacalar efter en lagun i Mexico, Batur efter en sjö på indonesiska Bali.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Vad blir Bentley Batur för bil?

Givet temat för namnen vore det nästan förvånande om inte Bentley Batur, likt Bacalar, blev en cabriolet. För undertecknad är Batur förknippad med en sagolikt vacker soluppgång, och det är inget man vill skiljas från av något permanent tak.

Några slutsatser i frågan går förstås inte att dra utifrån det sparsamma bildmaterialet, som i princip utgörs av det ni ser längst upp i artikeln.

Om drivlinan kan man också bara gissa. Även om Bentley säger att Batur ska bli som en förhandstitt på det formspråk som kommer att prägla elbilarna som hör märkets morgondag till, är det högst osannolikt att de har tagit fram en helt ny eldrivlina för lansering i något annat än en modell av högre volym än Batur.

Alltså är det mest troligt att det blir samma W12:a som sitter i Bentley Continental GTC Speed. En förbränningsmotor är förresten rimligt i och med att sjön Batur råkar ligga vid foten av vulkanen med samma namn.

Vid det här laget är W12-motorn också beprövad, vilket lär vara ett måste eftersom Bentley knappast vill behandla Baturs exceptionellt välbeställda köpare som några försökskaniner.

Priset på Bentley Batur är inte känt, men om Bacalar är till någon vägledning lär det hamna på åtminstone 19 miljoner. Att det skulle bli avsevärt mycket mer än så är inte heller osannolikt i och med att Bacalar sålde slut på nolltid.

ANNONS

Ska visas upp under Monterey Car Week

Bentley Batur ska som sagt visas upp under Monterey Car Week i Kalifornien. Denna vecka av total motordekadens inleds nu på fredag, den 12:e augusti, och avslutas söndagen den 21:a.

Bentley Batur ska visas upp 20:00 lokal tid på den näst sista dagen, alltså lördagen den 20:e augusti.

Vi kommer att finnas på plats för att kunna berätta mer om alla godbitar som ska visas upp, inte minst Bentley Batur. Vem vet, det kanske blir en fullfjädrad elbil trots allt?

Läs även: Brutal lyx – vi testar nya Bentley Continental GT Speed

ANNONS
ANNONS
Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

Karl Cajmatz
Karl Cajmatz

Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS