Framtidens elbil redan i dag. Nu har den första provkörningen gjorts av nya elektriska pickupen Rivian R1T – och bilen hyllas nästan ohämmat.
– Om Rivian R1T är pickupens framtid – och det tror vi verkligen att det är – då kan framtiden inte komma tillräckligt snabbt, skriver amerikanska MotorTrend.

ANNONS

Rivian är det nya amerikanska elbilsmärket som vill utmana Tesla med en pickup och kraftull suv. Bilarna ska klara både landsväg och terrängkörning. Bland delägarna i Rivian finns Amazon och en börsnotering planeras i vinter.

De första bilarna når kunderna inom kort. Foto: Rivian

Nu börjar den första bilen Rivian R1T att vara leveransklar efter viss försening. Den amerikanska tidningen MotorTrend har gjort en första exklusiv provkörning och är häpna över hur bra den nya elbilen är.

– Rivian gjorde oss mycket imponerade. Rivian R1T känns som ett framtidens fordon. Den tar sig fram i svår terräng bättre än förbränningsbilar och är helt enkelt oöverträffad av någon annan pickup, skriver tidningen bland annat.

Bilen beskrivs som en livsstilspickup liknande Honda Ridgeline och Hyundai Santa Cruz, men är numret större och starkare. Framkomligheten är minst lika bra som Jeep Gladiator. Bilens främsta styrkor är drivlinan och fjädringen. Rivian har en elmotor vid varje hjul och 415 hästkrafter på framaxeln och 420 hk bak. Det räcker för att klara 0-100 km/h på drygt tre sekunder. De fyra individuella motorerna gör bilen extremt smidig.

Inredningen får lite kritik. Det är få förvaringsutrymmen och pekskärmen är komplex. Foto: Rivian

Räckvidden kommer att räcka till bra för de flesta. Standardversionen klarar 48 mil och senare kommer en variant som går 64 mil på en laddning.

– Off-roading i R1T är en mind-bender. Den rör sig smidigt och tyst, dess fyrmotoriga drivlina känner av släpp och mäter ut kraften till varje hjul efter behov. Det är bara att styra och gasa, skriver tidningen.

ANNONS
ANNONS

Tidningen upptäckte några missar hos Rivian. Baksätet är ganska obekvämt, det saknas förvaringsutrymmen inne i bilen. Infotainmentsystemet är svårhanterligt, främst för äldre förare. Men på det hela taget är bilen så bra att MotorTrend tror att det här är pickupens framtid.

Fakta Rivian R1T

Pris: 67500 dollar i USA.
Motorer: 2×208 hk fram + 2×210 hk bak.
Vikt: 3175 kg.
Acceleration: 0-100 km/h: Drygt tre sekunder.
Första leverans: September 2021 till kunder i USA.

Rivian R1T
(Foto: Rivian)