Dagens PS

Första bilderna: BMW:s nya modell får gigantgrill

BMW 2-serie Active Tourer kommer i en helt ny modell. Den är lätt att känna igen på den nya grillen. Foto: BMW
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 06 okt. 2021Publicerad: 06 okt. 2021

BMW premiärvisar nya praktiska familjebilen 2-serie Active Tourer.
Bilen får BMW:s jättegrill – och en helt ny digital förarmiljö. 
Den släpps som laddhybrid med åtta mils räckvidd och upp till 326 hk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hittills har 2-serie Active Tourer sålt i nästan 500 000 exemplar sedan debuten 2014. Trots att biltypen MPV, multi purpose vehicle, är helt ute vågar BMW släppa en ny generation. Numera är det SUV:ar som gäller, men den praktiska och rymliga MPV:n har många fördelar.

BMW vågar bryta mot SUV-trenden och släpper en ny modell av praktiska 2-serie Active Tourer. Foto: BMW

BMW har gjort en total makeover av modellen. 2-serie Active Tourer får den det nya tydliga formspråket med en gigantisk grill. Bilen är högre än en vanlig sedan, men lägre än en SUV. Den rullar på normalstora däck och har inte lika hög markfrigång som en SUV. Trots kompakta yttermått lovar BMW att den bjuder på stora utrymmen för en aktiv familj.

BMW 230e Xdrive blir en fyrhjulsdriven laddhybrid med 326 hk. Räckvidden är hela 80 km. Foto: BMW

Interiört sett har BMW 2-serie blivit toppmodern och visar hur de kommande BMW-modellerna kommer att se ut. Den får samma grunddesign som elbilen BMW iX med en display som går över hela instrumentpanelen, uppdelad i instrumentkluster och infotainment. BMW kallar den för Curved Display. Både mätarhus och de flesta knappar är utkastade från förarhytten. Även ratten till infotainmentsystemet iDrive tycks vara borta. Precis som hos Tesla Model Y får bilen med en dubbel laddplatta för mobiltelefoner.

Förarmiljön är en rejäl modernisering och visar vad som kommer i övriga BMW-modeller. Foto: BMW

Skärmarna sitter ihop i ett kluster, och bilen har betydligt färre knappar än tidigare BMW-modeller. Foto: BMW

Bilen är i grunden framhjulsdriven och kommer med bensin-, diesel- och laddhybriddrivlinor. Instegsmodellen är trecylindriga 218i på 100 kW/136 hk, men det finns motorer upp till 160 kW/218 hk vid lanseringen i februari 2022. Två laddhybridmodeller kommer att läggas till i serien några månader efter lanseringen.

ANNONS

80 km räckvidd i laddhybriden

Laddhybriderna kommer med en 1,5-liters trecylindrig motor som driver framhjulen och en elmotor som driver bakhjulen. Detta ger dem en kombinerad effekt på 245 hk (225e) alternativt 326 hk (230e). Laddhybriderna är utrustade med större 16,3 kWh batterier som ger en elektrisk räckvidd på upp till 80 km i WLTP-cykeln. Batterierna sitter numera i golvet.

A-stolparna är mer slimmade för en sportigare look och för en bättre sikt. Foto: BMW

Den som studerar bilen närmare ser att BMW gett modellen betydligt mer slimmade A-stolpar jämfört med föregångarmodellen, inpassade dörrhandtag och smala C-stolpar för att ge bilen en lite sportigare siluett och bättre sikt.  Avgasrören är integrerade i de bakre sköldarna och syns inte alls.

Beroende på modellvariant finns 16-tums eller 17-tums lättmetallfälgar som standard. Lättmetallfälgar upp till 19 tum stora finns som tillval. Nya BMW 2 -serie Active Tourer kan beställas i Luxury Line eller med ett M Sport-paket.

Baksätet kan skjutas för att anpassa lastutrymmet. Foto: BMW

Rejält bagage som kan anpassas med baksätet. Foto: BMW

ANNONS

Bilen har kompakta yttermått men både baksäte och bagageutrymme erbjuder goda utrymmen, och baksätena kan justeras i flera sätt för att få in mer bagage. Med de bakre ryggstöden i sitt lastläge ökar bagageutrymmet med hela 90 liter. Baksätena kan också glida framåt med upp till 13 centimeter. Detta och 40: 20: 40 delade/fällbara ryggstöd i baksätet ger ett lastutrymme som kan användas för en mängd olika ändamål. Bagageutrymmet är på 470–1 455 liter.

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS