Dagens PS

Förlustaffär för Ford – går back 340 000 för varje elbil

elbil
(Foto: Ford)
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Uppdaterad: 02 aug. 2023Publicerad: 02 aug. 2023

Fords elbilsdivision går back flera hundra tusen kronor på varje elbil de säljer. Det visar en ny rapport från den amerikanska fordonsjätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ford har släppt sin kvartalsrapport för Q2 2023, och den visar att den amerikanska fordonsjätten fortfarande har långt kvar innan de tjänar pengar på sina elbilar.

Model e, som koncernens elbilsdivision heter, omsatte 1,8 miljarder dollar under perioden med en förlust på 1,1 miljarder dollar.

Antalet sålda bilar uppgick till 34 000 enheter för divisionen under samma period.

Förlorar 340 000 kronor per elbil

Detta innebär att Model e-divisionen går back över 32 000 dollar, motsvarande drygt 340 000 kronor, för varje bil man säljer.

I Q2-rapporten har Ford också justerat det väntade helårsresultatet för divisionen, som nu väntas förlora 4,5 miljarder dollar jämfört med en förlust på 3 miljarder dollar i föregående prognos. 

En trolig bidragande faktor till att det har gått sämre än väntat är den prispress på elbilar som triggats av Teslas stora prissänkningar under de senaste månaderna.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inte bara dåliga nyheter

Även om Ford förlorar mycket pengar på sina elbilar betyder det dock inte att företaget som helhet går dåligt.

Omsättningen för det andra kvartalet 2023 landade på 45 miljarder dollar, med ett rörelseresultat på 3,8 miljarder dollar.

Ford har också höjt sin resultatprognos för helåret, som nu ligger på mellan 11 och 12 miljarder dollar jämfört med den tidigare prognosen på 9 till 12 miljarder dollar.

Andra Ford-divisioner täcker upp

Att företaget går med vinst trots förlusterna på elbilssidan beror på dess övriga divisioner.

Framför allt Ford Pro, som tillhandahåller kommersiella fordon, går bra med en 22-procentig försäljningsökning för Q2 jämfört med förra året. 

ANNONS

Omsättningen för Ford Pro uppgick till 15,6 miljarder dollar för Q2, med ett rörelseresultat på 2,4 miljarder dollar.

Förbränningsmotor- och hybriddivisionen Ford Blue ökade försäljningen med 5 procent till en omsättning på 25 miljarder dollar. Resultatet landade på 2,3 miljarder dollar.

Läs mer: Tesla dumpar priserna i Sverige: Model 3 nu ett kap

Läs mer: Ford F-150 Lightning höjer ribban för elbilar

Läs mer: Priskriget: Ford går på knäna i Kina

ANNONS
ANNONS
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg

Motorjournalist. Redaktör på Högsta Växeln.

Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg

Motorjournalist. Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS