Det har blivit en hel del skriverier om Tesla sedan de dumpade priserna på sina bilar som en konsekvens av överproduktion. Nu tar Ford upp kampen och gör samma sak rapporterar amerikanska Bloomberg.

ANNONS

Ford sänker priserna på sin elektriska suv Mustang Mach-E med närmare 45 000 kronor i snitt som svar på Teslas sänkningar. Priskriget är därmed ett faktum, åtminstone på andra sidan Atlanten.

Ford i Sverige förvaltas av Hedin bil och styrs därför inte på samma sätt. Med det sagt innebär en högre produktion att svenska Ford kan ta mindre betalt för bilarna.

Ford Mustang Mach-E är redan olönsam

Modellen är redan olönsam för det amerikanska märket, men det är något de tänker jobba emot genom att öka produktionen med 67 procent, vilken i sin tur inte påverkar marginalerna allt för mycket.

Det innebär att tillverkningen går från 78 000 till 130 000 bilar.

Prissänkningen innebär i sin tur även mer gynnsamma finansieringsalternativ, något som ses som ett försök att slå tillbaka mot Teslas sänkningar om 20 procent.

Enligt Ford handlar det om att förbli konkurrenskraftiga i ett ständigt växande segment.

Ford Mustang Mach-E är polariserande. (Foto: Marcus Berggren)

Krig på gång

Det är flera som tror på att andra tillverkare kommer att tvingas till prissänkningar. Det kommer tveklöst att gynna konsumenter och få fart på elbilsmarknaden efter att den har svalnat på senare tid.

Tesla kan fortfarande gå plus trots de rejäla prissänkningarna, något som Ford inte har samma möjlighet till, åtminstone inte i dagsläget.

ANNONS
ANNONS

Det amerikanska märket har investerat över 500 miljarder i utvecklingen av elbilar och siktar på att tillverka två miljoner bilar per år vid slutet av 2026.

Exakt om och när prissänkningarna når den svenska marknaden återstår att se.

Läs även: Ford sparkar 3 200 anställda – på grund av elbilar [Dagens PS]
Läs även:
Recension av Ford Mustang Mach-E GT [Dagens PS]
Läs även:
Rea på Tesla i Sverige – priserna sänks rejält [Dagens PS]