F1-legendaren Sir Frank Williams – grundare och mångårig chef för stallet Williams – avled under söndagen. Han hyllas unisont av Formel 1-världen för sin betydelse för motorsporten.

ANNONS

Sir Frank Williams ledde sitt Formel 1-stall till hela 16 VM-titlar (9 konstruktörsmästerskap och 7 förarmästerskap) från stallets grundande 1977 till att han klev av som chef 2020.

Men engagemanget i sporten började tidigare än så, stallet Frank Williams Racing Cars tävlade i F1 mellan 1969-1975 (med bland annat svenske Ronnie Hellström som förare), men på grund av ekonomiska problem där Frank Williams behövde sköta sina affärer från en telefonkiosk då räkningen inte var betalad köpte den kanadensiska oljebaronen Walter Wolf in sig i stallet.

Började om med nytt stall

Frank Williams förlorade kontrollen över stallet och sedermera också sitt jobb som teamchef, och bestämde sig då för att börja om med ett nytt stall, Williams Grand Prix Engineering 1977. 1980 kom första konstruktörsmästerskapet och förartiteln då Alan Jones vann mästerskapet.

Det skulle bli många fler titlar, då Williams dominans pågick under hela 1980-talet och större delen av 1990-talet med stjärnförare som Keke Rosberg, Nigel Mansell, Damon Hill, Alain Prost, Nelson Piquet, Ayrton Senna och Jacques Villeneuve, för att nämna några.

Skadade ryggraden i bilolycka

Frank Williams själv kraschade 1986 med sin bil på väg till flygplatsen efter ett test i Frankrike 1986 och skadade ryggraden så illa att han förlorade förmågan att gå.

ANNONS
ANNONS

Men han vägrade ge upp kontrollen över sitt stall. 1999 dubbades han till riddare av Elizabeth II och fick ta sig tillnamnet Sir. Han var också en av få britter som fått hederslegionen i Frankrike, på grund av samarbetet med Renault.

”Williams är det som höll honom igång… Hans styrka och motståndskraft att komma tillbaka från olyckan och vara lika dominerande som han var är ett kraftfullt budskap”, sa hans dotter Claire Williams, som tog över som stallchef 2013.

Sir Frank Williams själv skämtade om olyckan på sitt sedvanliga vis med brittisk humor för ett par år sedan, skriver Formel 1:s hemsida i en eulogi.

”Det var opassande, eller hur?”, ska han ha sagt.

”Hans bortgång markerar slutet på en era för vårt team och för sporten Formel 1. Han var ensam i sitt slag och en sann pionjär. Trots betydande motgångar i hans liv ledde han vårt team till 16 världsmästerskap, vilket gjorde oss till ett av de mest framgångsrika lagen i sportens historia”, säger Williams nuvarande vd och teamchef Jost Capito om Sir Frank Williams bortgång.

Den nuvarande världsmästaren och landsmannen Lewis Hamilton har också fått mycket uppmärksamhet för sina ord på Twitter om Sir Frank Williams efter legendarens död: ”Hans arv kommer att leva vidare för evigt”, skriver Hamilton.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Superjämnt i racingens toppklass F1 – fler dueller vi minns [Dagens PS]