Elon Musks taxidröm om förarlösa bilar i Austin möter skepsis. Experter och myndigheter ifrågasätter säkerheten – är Tesla redo?
Experter slår larm: Därför är Musks taxidröm en tickande bomb


Mest läst i kategorin
Biljätten Tesla planerar att lansera sin efterlängtade robotaxitjänst i Austin, Texas, den 12 juni. Detta markerar en viktig milstolpe i vd Elon Musks vision att omforma företaget kring förarlösa fordon och artificiell intelligens.
Men trots Musks försäkringar om att testerna pågår “utan incidenter”, uttrycker många experter och myndigheter stor skepsis gällande säkerheten och tillförlitligheten hos dessa autonoma fordon, särskilt med tanke på tidigare incidenter kopplade till Teslas självkörande teknik.

Tesla tar nästa steg med robotaxitjänsten i Austin
Tesla förbereder sig för att rulla ut en begränsad flotta med mellan 10 och 20 autonoma Model Y-fordon i utvalda delar av Austin, med planer på att utöka till tusen bilar inom några månader. Tjänsten kommer initialt att vara “endast för inbjudna”, vilket innebär att endast ett fåtal utvalda kommer att få tillgång till fordonen i början, rapporterar Business Insider.
Morgan Stanley-analytikern Adam Jonas besökte Teslas kontor i Palo Alto, Kalifornien, och fick veta att robotaxibilarna kommer att vara teleopererade. Detta innebär att fjärroperatörer kommer att övervaka fordonen via inbyggda kameror och kunna ta kontroll om bilen skulle fastna, skriver Business Insider.
Dessutom kommer fordonen att ha “ljudingångar” för att kunna uppfatta sirensljud från utryckningsfordon, enligt en Tesla-representant vid en resultatsrapport i april.

Säkerheten ifrågasätts efter incidenter
Robotaxibilarna kommer att förlita sig på Teslas programvaror Autopilot och Full Self-Driving (FSD), som har kopplats till hundratals olyckor utan dödlig utgång och 51 rapporterade dödsfall fram till oktober 2024, rapporterar The Verge.
I början av maj ställde USA:s transportdepartements trafiksäkerhetsmyndighet (NHTSA) frågor om Teslas FSD-teknik för att få mer information om dess utveckling innan den används i robotaxibilar.
NHTSA ville specifikt veta hur väl fordonen fungerar vid dåligt väder eller nedsatt sikt, som till exempel vid solblänk, dimma, damm, regn och snö. NHTSA gav Tesla en deadline den 19 juni att lämna in denna information.
Myndigheten har undersökt krascher med Teslas FSD-funktion i flera år, där minst två dödsfall har kopplats till tekniken, enligt The Verge. Nyligen rapporterades det att en Tesla-bil som använde den senaste FSD-versionen körde över en skyltdocka i barnstorlek som korsade vägen framför en stoppad skolbuss, rapporterar Interesting Engineering. Trots att systemet identifierade dockan som en fotgängare fortsatte fordonet utan att sakta ner eller stanna.

Zoox-chefen varnar: “Teslas robottaxi kan bli en dödsfälla”
Det är många som inte alls tror på Teslas robottaxi. Bristen på säkerhetssystem och autonoma funktioner gör den till en farlig bil. Medan Elon Musk stolt
Kritiker varnar för potentiell katastrof
Forbes kallade Teslas lansering i Austin för “en katastrof som väntar på att hända” och menar att företagets försäljning fortsätter att sjunka mitt i kritik mot Musks högerpolitik.
“Det kommer att misslyckas med säkerhet”, sade Dan O’Dowd, en långvarig kritiker av Musks påståenden om autonom körning och grundare av The Dawn Project, till Forbes.

O’Dowd testar varje uppdatering av FSD och har funnit brister där systemet inte ingriper i potentiellt farliga situationer. Han menar att om det inte hade funnits en förare bakom ratten, skulle bilen ha krockat.
Enligt Forbes finns det en brist på pålitlig data om hur väl Teslas självkörande programvara fungerar. Företaget publicerar visserligen säkerhetsrapporter, men dessa är inte granskade av externa tekniska experter och framställer data så positivt som möjligt, enligt Noah Goodall, en säkerhetsforskare som har analyserat Teslas säkerhetsdata.
Till skillnad från Waymo, som regelbundet publicerar detaljerade och granskade rapporter om sina robotaxibilar, har Tesla varit förtegen med detaljer.

“För alldagligt!” – Därför får Tesla nobben för namnet
Teslas framtidsplaner får en oväntad vändning. Myndigheterna sätter nu käppar i hjulet för det uppmärksammade namnet Robotaxi. Amerikanska patent- och
Austin förbereder sig för den autonoma framtiden
Två månader efter att Tesla presenterade sin Cybercab-prototyp förra året, bekräftade Austin stad för MySA i december 2024 att Tesla hade kontaktat stadens arbetsgrupp för autonoma fordon för att fastställa säkerhetskraven för sina robotaxibilar.
En talesperson för Austins transport- och offentliga departement uppgav för MySA att staden behandlar alla autonoma fordonsföretag likadant, erbjuder utbildningsmöjligheter och tillhandahåller information om stadens trafikregler och körprocedurer.

Staden samarbetar med autonoma fordonsföretag före och under utrullningen för att utbilda första insatspersonal, etablera förväntningar på kontinuerlig kommunikation och dela information om infrastruktur och evenemang.
Staden har bland annat försett Tesla och andra autonoma fordonsföretag med kartor över skolor och skolzoner, information om trafikkontroll vid specialevenemang samt information om polis- och brandfordon och procedurer.
Austins trafik- och offentliga departement har också en “Autonomous Vehicle Incident Dashboard” som spårar rapporter från allmänheten om säkerhetsproblem med autonoma fordon, såsom nära-ögat-upplevelser, störningar, kollisioner och blockering av trafik.

Waymo: ”Självkörande taxi är inte bara en turistattraktion”
Inom kort lanserar Tesla robotaxi i Texas. Samtidigt expanderar den ledande aktören inom självkörande taxi i snabb takt till nya städer – i veckan
Missa inte:
Grov vanvård i över tre år på serviceboendet. News 55
Kvinnliga vd:ar halkar efter i löneutvecklingen. E55
Madoff-offer får tillbaka miljarder – Allra bleknar i jämförelse. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.