Resterna av gamla Saab Automobile är på väg att säljas igen.
Nevs vd Stefan Tilk bekräftar att samtal med olika intressenter pågår. Prislappen för kan vara så hög som åtta miljarder kronor, enligt Reuters. 
– Vi är i dialog både med venturemänniskor och företag som har samma idé och inriktning som oss, säger Stefan Tilk. 

ANNONS

Den akuta krisen för fastighetsjätten Evergrande fortsätter. Nu försöker Evergrande desperat sälja av tillgångar för att få in pengar.  I förra veckan kom uppgifter om att Evergrande misslyckats med att sälja sitt huvudkontor i Hong Kong för 15 miljarder. Totalt ligger Evergrandes skulder på 300 miljarder dollar, motsvarande 2500 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som den svenska statsskulden.

Pengaströmmen till resterna av gamla Saab, det svenska elbilsbolaget Nevs som (National Electric Vehicle Sweden) har sedan länge sinat. Vd Stefan Tilk uppger för Reuters att Nevs har pengar för att ”hålla ut ett bra tag”. Nu kommer uppgifter att Evergrande är på väg att sälja Nevs.

Dialog med flera parter

Enligt Reuters källor kan Nevs, som aldrig kommit gång med tillverkning av elbilar, kan vara värt så mycket som en miljard dollar, över åtta miljarder kronor. De nya intressenterna ska vara från USA och Europa.

– Vi är i dialog både med venturemänniskor och företag som har samma idé och inriktning som oss och vill komma in på detta med vår fulla kompetens. Så de är både industriella partner och riskkapitalister, säger Nevs vd Stefan Tilk till Reuters.

Det blev aldrig någon tillverkning av gamla Saab 9-3 i elektrisk version. Foto: Nevs

I augusti sade Nevs upp 300 av de 650 anställda. Hoppet om att bolaget ska klara sig lever dock. Nevs arbetar i första hand med att utveckla det autonoma systemet Pons.

Elektrifieringen av de gamla Saabmodellerna är skrotade, Saab 9-3 är nu en föråldrad och gammal konstruktion. I stället satsar man på den självkörande minibussen Sango som ska köra i städer.

ANNONS
ANNONS

Utköpta av Koenigsegg

Sedan tidigare har Koenigsegg köpt ut Nevs ur det gemensamägda bolaget Meneko som utvecklar den nya bilen Koenigsegg Gemera.

Ända sedan GM sålde Saab till Spyker tycks det ha gått troll i affären. Spykeraffären blev katastrofal och slutade med konkurs. Nevs köpte upp resterna och blev så småningom uppköpta av Evergrande.