Europas bilförsäljning fortsätter rasa och faller med ytterligare 19 procent. En dyster start på 2022 med få chanser till återhämtning när kriget i Ukraina alltjämt pågår, skriver Bloomberg. 

ANNONS

När bilförsäljningen i Europa sjunker för nionde månaden i rad bromsas en redan lamslagen försörjningskedja där bristen är fortsatt stor på halvledare och andra komponenter.

Tapp på 19 procent

Som ett resultat av det sjönk registreringen av nya bilar med 19 procent till till 1,13 miljoner fordon under mars månad i år. Detta enligt färska siffror från European Automobile Manufacturers Association, skriver Bloomberg.

”Brist på delar och produktionsstopp i samband med kriget i Ukraina kommer att begränsa tillförseln av bilar och fördröja en förväntad återhämtning av försäljningen”, säger Michael Dean analytiker på Bloomberg.

Problem med lokala leverantörer

Till detta kommer också problem med lokala leverantörer vilket tvingat bland andra Volkswagen AG och BMW AG att tillfälligt pausa sin produktion.

I takt med att efterfrågan av fordon överstiger utbudet stiger också inflationen, vilket enligt prognosmakaren LMC Automotive påverkar köpbesluten.

Att försäljningen i Europa skulle kunna förbättras i år är av det skälet osannolikt. I en rapport sänker LMC Automotive sitt estimat för tillväxten i Västeuropa till 0,4 procent och förutspår att leveranserna knappt kommer uppnå 10,63 miljoner.

En siffra som ligger långt under den gräns på 14 miljoner som industrin var nära att nå före pandemin, skriver Bloomberg. Rent konkret innebär det att priserna ut mot konsument i Europa har stigit med rekordhöga 7,5 procent i mars, jämfört med för ett år sedan, skriver Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nya Mercedes EQS SUV – mycket plats och snabb laddning [Dagens PS]

Läs även: Trafikföreningen NTF i konkurs efter korruptionhärva [Dagens PS]