Räckviddsracet i är i full sving, men frågan är hur mycket räckvidd som egentligen behövs. En Tesla Model S har nu lyckats köra över 120 mil på en enda laddning i USA.

ANNONS

Det är inte vilken Tesla som helst, utan det rör sig om en Model S med ett helt nytt batteri. Batteriet kommer från den amerikanska start-upen Our Next Energy (ONE) och visades upp tidigare i år.

Två i en

Batteriet i testbilen var på 203,7 kilowattimmar, ungefär dubbelt så stort som exempelvis en Mercedes-Benz EQS eller Polestar 3.

Det är emellertid en fråga om att ONE har ökat batteridensiteten snarare än att helt enkelt tryckt in ett större batteri i bilen.

Det som gör batteriet unikt – med undantag av dess storlek – är att det är lite av en två-i-ett-lösning. 

Systemet i ONE:s Tesla Model S består av två sorters batteri som paketerats ihop – det ena är ett så kallat drivbatteri med 24 mils räckvidd.

ANNONS
ANNONS

Det andra – som kan ge upp till 100 mils räckvidd till drivbatteriet – är en större variant och agerar räckviddsförlängare.

Det ger i sin tur bilen en total räckvidd på över 120 mil, 1 210 kilometer för att vara exakt.

Testet genomfördes i Michigan i norra USA på en testrutt där en snittfart på 88,5 kilometer i timmen hölls. Snittemperaturen var under nollstrecket.

Tesla Model S
Snittfarten var cirka 88 kilometer i timmen. (Foto: ONE)

Tesla Model S med många frågetecken

Enligt ONE själva är deras batterilösning betydligt mer effektiv än den lösning som tillverkarna använder sig av. 

Kruxet är bara att den information som företaget tillhandahållit beträffande den exakta tekniken bakom är knapphändig.

Med det sagt är grundaren och VD:n, Mujeeb Ijaz, före detta chef för batterier på Apple vilket tyder på att han bör ha koll på saker och ting.

ANNONS
ANNONS

Hela batterilösningen i företagets Model S är fortfarande i teststadiet men det visar åtminstone att det finns teknologi där ute som kan ge en mycket lång räckvidd, även under icke-optimala förhållanden.

Frågan är hur lång räckvidd en elbil egentligen behöver, förutsatt att det finns infrastruktur som snabbladdare att tillgå.

Läs även: En Tesla Model S för 3,5 miljoner [Dagens PS]
Läs även:
Elbilarna med kortast räckvidd [Dagens PS]
Läs även:
Elbilarna med längst räckvidd [Dagens PS]