Som motor har V12:an spelat en enormt viktig roll för Rolls-Royce. I tider av elektrifiering fasar de emellertid ut det berömda kraftpaketet till förmån för elmotorer. Näst på tur är Rolls-Royce Wraith.

ANNONS

För att vinka adjö till den mycket viktiga modellen för det brittiska märket ska Rolls-Royce tillverka avskedsmodellen Wraith Black Arrow, som ska tillverkas i en upplaga av endast 12 exemplar.

Rolls-Royce Wraith
Alla 12 bilar som ska tillverkas har redan sålts. (Foto: Rolls-Royce)

Den kraftfullaste Rollsen

Wraith lanserades 2013 och var ett första försök för märket att locka till sig en yngre målgrupp, något de tveklöst har lyckats med.

Modellen är mer prestandaorienterad än sina stallkamrater och tilltalade en ny målgrupp, vilket togs till vara på med lanseringen av märkets Black Badge-modeller.

Under huven på Wraith Black Arrow ruvar en 6,6-liters V12 på 630 hästkrafter, vilket gör coupén till den mest kraftfulla Rollsen någonsin, åtminstone än så länge.

Rolls-Royce Wraith Black Arrow är skräddarsydd ända ut i fingerspetsarna. (Foto: Rolls-Royce)

Inspiration hämtad från en riktig fartmaskin

Designmässigt – sett till färgval och liknande – har Wraith Black Arrow inspirerats av Thunderbolt, ett åttahjuligt monster som 1938 satte ett nytt världsrekord i hastighet för bilar när den uppnådde 575,3 kilometer i timmen.

ANNONS
ANNONS

Thunderbolt är tekniskt sett en bil och drevs av hela två stycken Rolls-Royce V12-motorer. Rekorden plockades på Bonneville Salt Flats i Utah, USA.

För att man skulle kunna se när bilen – som hade en kaross av polerat aluminium –  passerade mätutrustningen, målades det en svart pil med en gul cirkel på sidan.

Det är just den färgkombinationen som har använts till Rolls-Royce Wraith Black Arrow.

Rolls-Royce Wraith
Modellen har en rad inslag som refererar till den gamla goda tiden. (Foto: Rolls-Royce)

Rolls-Royce Wraith med en stjärnhimmel av rang

Det finns även en rad andra detaljer som utmärker Black Arrow-varianten av Wraith. Däribland taket som består av 2 117 lysdioder som tillsammans emulerar stjärnhimmeln i Utah den 16 september 1938, dagen då hastighetsrekordet uppnåddes.

Även klockan i bilen är unik och hämtar inspiration från 1930-talets instrumentering.

ANNONS
ANNONS

Om man trots allt det skulle glömma vilken modell det rör sig om levereras varje Wraith Black Arrow med emblem på motorn där det står ”Final Coupé Collection”.

Alla 12 bilar har redan sålts till kunder runtom i världen.

Läs även: 1 av 1 – världens mest unika Rolls-Royce Phantom [Dagens PS]
Läs även: Recension av Rolls-Royce Wraith [Dagens PS]