Tesla mest olycksdrabbat enligt rundringning till försäkringsbolag i Danmark.

ANNONS

Danska tidningen Politiken har varit i kontakt med landets största försäkringsbolag, som vittnar samstämmigt om att elbilar är inblandade i fler olyckor än andra bilar.

Ett av försäkringsbolagen, Topdanmark, konstaterar enligt nyhetsbyrån TT – som refererar Politiken – att det anmäls 20 procent fler tillbud med elbilar än med andra biltyper.

I Teslas fall rör det sig om 50 procent fler olyckor.

”Det sker förmodligen för att elbilar accelererar snabbt och det kan överraska föraren”, säger Jens Røpke vid försäkringsbolaget Topdanmark och menar att det är ”lite som att köra radiobil” att manövrera en elbil.

I Norge, som har flest elbilar i Norden, visar siffror att hälften av alla elbilar drabbas av skada under det första året, vilken kan jämföras med 25-30 procent för andra bilar.

”Det är tydligt att folk behöver vänja sig vid att det sker något helt annat när man trycker på gaspedalen i en elbil”, säger Søren Friis vid Codan, som är Teslas officiella försäkringspartner i Skandinavien.

ANNONS
ANNONS

En annan teori till att elbilar är mer frekventerade i olyckor är att män i högre grad än kvinnor rattar elbilar. Män anses ta större risker.

Det är oklart hur vanligt det är att elbilar är inblandade i allvarliga olyckor med personskador, enligt TT-artikeln som publiceras på bland annat SvD.se.