Dagens PS

Polestar på ruinens brant? Kassan kan vara slut till nyår

Polestar på ruinens brant? Kassan tom till nyår
Polestar 3 visas upp i Kanada förra veckan, men nu ifrågasätts bolagets framtidsutsikter. TT/ AP/ The Canadian Press/ Darryl Dyck
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 17 sep. 2023Publicerad: 17 sep. 2023

Polestar lever på lånade pengar, och snart kan kraschen vara ett faktum. I den takt det går nu kan kassan vara tom redan till årsskiftet, och Volvo Cars blir den stora förloraren om det går illa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu bygger Polestar bilar på kredit, och snart är skulden till kreditgivaren Volvo Cars uppe i hisnande 19 miljarder kronor.

Polestar rasat 80 procent

När Polestar börsnoterades förra sommaren var det under klang och jubel, men sedan dess har företaget tappat 220 miljarder, 80 procent av börsvärdet, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Leverantörsskulden till Volvo, som äger knappt 48 procent av bolaget, är enligt Carup uppe i 18,9 miljarder, och det krisande elbilsbolaget betalar inte av en enda krona på den.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tom kassa vid årsskiftet?

Det innebär att kassan kan vara helt tom vid årsskiftet.

I kvartalsrapporten sägs att “Polestar Group kommer att behöva ytterligare finansiering”.

Ledningen tvivlar

“Baserat på dessa omständigheter har ledningen slagit fast att det finns betydande tvivel när det gäller Polestar Groups förmåga att fortsätta drivas vidare som en fungerande koncern”, fortsätter kommentaren i kvartalsrapporten.

Den stora förloraren om det går åt skogen för Polestar är förstås Volvo Cars.

Halkar efter konkurrenterna

I en tid när andra elbilsbolag verkar ha återhämtat sig kämpar företaget fortfarande med svag försäljning och den osäkerhet som råder när det gäller Polestars kapitalbehov.

Polestars bilar byggs i Volvos kinesiska fabriker, och planen är att den nya modellen Polestar 3 ska tillverkas i Volvos fabrik i South Carolina, USA.

Alla Polestars bilar tillverkas i Volvos fabriker i Kina, och nya Polestar 3 ska tillverkas i Volvos fabrik i Charleston i South Carolina

Vill du läsa mer nyheter om ekonomi och motor? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: EU sätter ner foten: Vill stoppa kinesiska elbilar (Dagens PS)

Läs även: BMW: “Vårdslöst att bara satsa på elbilar” (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS