Dagens PS

Elbilar har kört fast i Europa – ras i efterfrågan

Kina
Volkswagen ser minskat intresse av sina elbilar i Europa, men säljer istället fler elbilar i Kina.(Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 nov. 2023Publicerad: 03 nov. 2023

Knappast den utveckling som Volkswagen hade velat se. Faktum är att efterfrågan för tillverkarens elbilar har halverats, vilket nu gör att planerna på en ny batterifabrik slopas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har inte bara drabbat Volkswagen utan även andra biltillverkare i Europa. De får se sig omkörda av Kina när det gäller tillverkningen och försäljningen av elbilar. Floden av billiga kinesiska elbilar och batterier forsar in i Europa, där Kina bygger långt fler batterifabriker än vad den egna marknaden behöver, med hjälp av bidrag och lån från staten.

Volkswagen ser halverade beställningar

I de dåliga ekonomiska tiderna som råder är det många kunder som vill ha billigare elbilar, där Volkswagen-koncernen redan märker av att antalet beställningar har halverats från förra året, från 300 000 till 150 000 elbilar.

Det gör att biljätten även slopar sina nuvarande planer på att öppna en ny batterifabrik i Östeuropa.

“Baserat på marknadsförhållandena, inklusive den tröga ökningstakten för elbilar i Europa, finns det i nuläget ingen affärsmässig rimlighet i att besluta om ytterligare fabriker”, uppger Volkswagens ordförande Oliver Blume.

Bolaget har har sedan tidigare planerat att öppna sina nya gigafabrik för elbilsbatterier i länder som Tjeckien, Ungern, Polen eller Slovakien, men nu är det alltså ingen stress med ett sådant beslut.

Tjeckien vill ha nytt avtal om elbilar

Oliver Blume har nyss varit i Tjeckien som driver frågan hårt och försöker få avtal om att bygga den nya fabriken – där landet vill satsa på sin bilsektor i en tid då världen i övrigt anammar fossilfria fordon i allt större utsträckning, berättar Reuters.

ANNONS

Huvudvärken, inte bara för Volkswagen utan för hela Europas elbilsindustri, är dock hur man ska kunna konkurrera med billiga kinesiska elbilar som intar kontinenten.

Läs även:

Saftigare nota när elbilar går sönder – Dagens PS

Orosmoln – hur mår marknaden för elbilar? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS