Elbil är billigast – oavsett var man bor i landet eller vilken boendeform man har, visar nya uträkningar från Bil Sweden. 

ANNONS

Även om du inte kan ladda elbilen hemma, så är det billigare att ladda den publikt än att ha en bensin- eller dieselbil, visar nya siffror från Bil Sweden som släppt ett pressmeddelande om saken.

”Våra beräkningar visar att elbilarna har en lägre drivmedelskostnad per mil, i förhållande till bensin- och dieselbilarna även efter att ha beaktat att både el-, bensin- och dieselpriserna har ökat senaste tiden. Störst skillnad var det mellan bensinbilen och en elbil med hemmaladdning i norra Sverige, drygt 10 kronor per mil billigare för elbilen, vilket motsvarar en besparing på 10 000 kronor vid en körsträcka på 1100 mil under 2021. Skillnaden minskar till 5 kronor per mil för ett elbilshushåll som enbart har tillgång till publik laddning, vilket ger en besparing på 6 000 kronor”, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Elbil allra billigast i norra Sverige

Det är fyra kronor billigare per mil för ett villahushåll i norra Sverige som laddar hemma, och tre kronor billigare för ett villahushåll i södra Sverige, jämfört med hushåll som bara har tillgång till publik laddning.

”Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil”, säger Mattias Bergman.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bidrag till elbilar redan slut – miljarder fattas [Dagens PS]