Dagens PS

Elbil billigast – oavsett var du bor i landet

minister
Regeringen vill skynda på elektrifieringen och utöka möjligheten att ladda elbilen nära bostaden. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 07 feb. 2022Publicerad: 07 feb. 2022

Elbil är billigast – oavsett var man bor i landet eller vilken boendeform man har, visar nya uträkningar från Bil Sweden. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även om du inte kan ladda elbilen hemma, så är det billigare att ladda den publikt än att ha en bensin- eller dieselbil, visar nya siffror från Bil Sweden som släppt ett pressmeddelande om saken.

“Våra beräkningar visar att elbilarna har en lägre drivmedelskostnad per mil, i förhållande till bensin- och dieselbilarna även efter att ha beaktat att både el-, bensin- och dieselpriserna har ökat senaste tiden. Störst skillnad var det mellan bensinbilen och en elbil med hemmaladdning i norra Sverige, drygt 10 kronor per mil billigare för elbilen, vilket motsvarar en besparing på 10 000 kronor vid en körsträcka på 1100 mil under 2021. Skillnaden minskar till 5 kronor per mil för ett elbilshushåll som enbart har tillgång till publik laddning, vilket ger en besparing på 6 000 kronor”, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Elbil allra billigast i norra Sverige

Det är fyra kronor billigare per mil för ett villahushåll i norra Sverige som laddar hemma, och tre kronor billigare för ett villahushåll i södra Sverige, jämfört med hushåll som bara har tillgång till publik laddning.

“Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil”, säger Mattias Bergman.

Läs även: Bidrag till elbilar redan slut – miljarder fattas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS