Dagens PS

Därför petades Tesla från S&P 500:s ESG-index

Tesla
Tesla petas från S&P:s index. (Foto: TT/ Evan Agostini)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 19 maj 2022Publicerad: 19 maj 2022

S&P 500 har uteslutit Tesla från sitt ESG-index som en del av en årlig uppdatering av listan. Samtidigt fanns Apple, Microsoft, Amazon och till och Exxon Mobil fortfarande med på listan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

S&P 500 ESG Index använder miljö-, social- och styrningsdata för att rangordna och rekommendera företag till investerare. Dess kriterier inkluderar hundratals datapunkter per företag som hänför sig till hur företag påverkar planeten och behandlar intressenter bortom aktieägare, inklusive kunder, anställda, leverantörer, partners och grannar.

Ändringar av indexet trädde i kraft den 2 maj och en talesperson för indexet förklarade varför de gjordes i ett blogginlägg som publicerades på onsdagen, enligt CNBC.

Rasism och dåliga arbetsförhållanden

Det stod att Teslas “brist på en koldioxidsnål strategi” och “koder för affärsuppförande”, tillsammans med rasism och dåliga arbetsförhållanden som rapporterats vid Teslas fabrik i Fremont, Kalifornien, påverkade poängen. Teslas hantering av en utredning av National Highway Transportation Safety Administration tyngde också ner bolagets poäng.

Medan Teslas uttalade uppdrag är att påskynda världens övergång till hållbar energi, gjorde man i februari i år en uppgörelse med Environmental Protection Agency efter år av överträdelser av Clean Air Act och försummade att spåra sina egna utsläpp. Tesla rankades 22:a på förra årets Toxic 100 Air Polluters Index som sammanställs årligen av U-Mass Amherst Political Economy Research Institute.

Avfallshantering utreds

I Teslas anmälan för första kvartalet avslöjade företaget också att det undersöks för sin hantering av avfall i delstaten Kalifornien, och att bolaget var tvunget att betala böter i Tyskland för underlåtenhet att uppfylla “återtagningsskyldigheter” i landet för förbrukade batterier.

Samtidigt stämde Kaliforniens Department of Fair Employment and Housing Tesla för trakasserier och diskriminering mot svarta i dess bilfabrik i Fremont. Byrån säger att de hittade bevis för att Tesla rutinmässigt höll svarta arbetare i lågnivåroller på företaget, gav dem mer fysiskt krävande och farliga uppdrag och hämnades mot dem när de påpekade rasism.

ANNONS

Läs mer: Tesla kan låsas upp utan nycklar-säkerhetsexperter varnar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS