Tesla kan låsas upp utan nyckel – säkerhetsexperter varnar

Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022
Tesla
Hackare har lyckats låsa upp två Tesla på tio sekunder (Foto: TT)

Säkerhetsexperter varnar för att det går att låsa upp bilar från Tesla utan nyckel. Det rör sig om en sårbarhet i  blåtandsuppkopplingen mellan bilen och mobiltelefonen.

ANNONS
ANNONS

Säkerhetsexperter från företaget NCC Group har lyckats starta två Teslabilar utan nyckel på tio sekunder, och dessutom köra iväg, skriver Vi Bilägare.

Tesla har ännu inte kommenterat händelsen och det ska heller inte bara vara enbart bilar från Tesla som går att starta och köra iväg med utan nyckel.

“Allt som krävs är tio sekunder, och detta kan upprepas hur många gånger som helst”, säger Sultan Qasim Khan, säkerhetskonsult och forskare på NCC Group.

Går att använda på andra märken än Tesla

Experterna på NCC Group visar hur man går till väga på Tesla modell S och modell Y, men menar att tekniken även går att använda på andra modeller och märken.

Konkret så lyckades “hackarna” alltså styra om kommunikationen mellan bilen och ägarens mobil- bilen lurades att tro att ägaren var i närheten. På så sätt kunde “hackarna” lura bilen att ägaren var nära och därmed kunde de låsa upp bilen och köra iväg.

För att lösa problemet krävs en uppdatering av bilarnas hård- och mjukvara.

Enligt säkerhetsexperterna bör tillverkarna stänga av möjligheten att låsa upp bilen via mobilen. Dessutom anser de att bilföraren behöver göra något aktivt för att låsa upp den, exempelvis genom att trycka på en knapp i appen.

Det saknas ännu bevis för att någon lyckats utnyttja denna sårbarhet i tekniken, och Tesla har som sagt inte kommenterat det hela.

Läs även: Statistik: Biltjuvar undviker Tesla [Dagens PS

ANNONS
ANNONS