Höga bensin och diesel priser gör att intresset för att köpa elbil ökar. Nu visar siffror från USA att det också är ekonomiskt lönsamt.

ANNONS

Bensinpriser som fortsätter att stiga för varje dag har fått många att fundera på att köpa en elbil. Det råder ingen tvekan om att elbilar är väldigt mycket billigare att köra än bensindrivna bilar. Men fortfarande är en elbil dyrare att köpa och det lär dröja innan det blir billigare.

Det är i stort sett aldrig en bra en affär att köpa en ny bil, men enligt CNN bör den som trots allt funderar på att köpa nytt satsa på en elektrisk version – åtminstone om man bor i USA.

Det amerikanska Naturvårdsverket räknar med att amerikan som  köper en BMW 430i sedan från 2022,  har ungefär 2 900 dollar, cirka 30 000 kronor, i bränslekostnad per år. För en BMW i4 eDrive40, som i stort sett är samma bil men helt elektrisk, är kostnaden per år i stället ungefär 600 dollar, alltså cirka 6 000 kronor. Med andra ord en femtedel av kostnaden för en bensindriven bil.

köpa elbil
BMW i4 eDrive40 kostar cirka 10 000 dollar mer än motsvarande bensindrivna modell) (Foto: BMW)

Elbil billigare i drift

Både gas- och elpriserna fluktuerar givetvis och båda och varierar från plats till plats, men generellt sett är elbilar mycket billigare än bensinbilar i drift.

I USA kostar en i4 ungefär 10 000 dollar mer än en variant på el, men den som köper elversionen får också minskad delstatsskatt så i slutändan blir skillnaden i pris enbart 2 500 dollar.

I vissa stater kan elbilen till och med bli billigare än bensindrivna varianter, då köparen kan kombinera både statliga och delstatliga subventioner och bidrag.

ANNONS
ANNONS

Sammantaget lönar det sig alltså med en elbil för den som ska köpa nytt, och det högre priset går att räkna hem på ungefär ett år, skriver CNN.

Läs också: Ingen tusenlapp till bilister [Dagens PS]