Nu har den sportiga elbilen Cupra Born utsatts för Euro NCAP:s rigorösa säkerhetstester, med högsta betyg som resultat. På så sätt lever den upp till det mönster som satts av märkeskollegorna Formentor och Leon, vilka båda fått femstjärnigt omdöme.

ANNONS

Det här är i och för sig inte oväntat med tanke på att Cupra Born i grunden är en Volkswagen ID.3, som utgjorde det första steget i Volkswagen-gruppens enorma satsning på elbilar och därför tvunget skulle ha fem stjärnor.

Ändringarna som gjorts på ID.3 för att skapa Born är små och egentligen begränsade till ytliga ting. Häftiga karossfärger och frekventa inslag av Cupras märkestypiska kopparton är mest slående. Därutöver får man i och för sig även sportstolar och möjligheten att tillfälligt locka fram några extra hästkrafter, vilket gör att bilen upplevs som mer sportig.

Omfattande krocktester

I kategorin skydd av vuxna, som innefattar merparten av de krocktester man förknippar Euro NCAP med, nådde Born upp till 93 procent. Det är några procentenheter bättre än ID.3:s resultat.

Även inom kategorin oskyddade kategorier klarade sig Born bättre, medan utfallet i kategorin skydd av barn blev exakt samma.

Förarstödssystem blir allt viktigare

Den enda av de fyra kategorierna där Born klarat sig sämre än sitt koncernsyskon är på punkten förarstödssystem. Med betyget 80 procent ligger den hela åtta procentenheter bakom ID.3.

Eftersom Cupra Born har saker som automatisk nödbroms, vägmärkesidentifiering, och automatiskt avbländande helljus – alltså samma grejer som man finner i en ID.3 – pekar betygsskillnaden på att det är kriterierna som förändrats, snarare än testobjektet.

ANNONS
ANNONS

Förarstödssystem är den parameter vars betydelse ökar mest med tiden. Det är därför exempelvis Dacia Sandero har ett så exceptionellt dåligt Euro NCAP-betyg, trots att den i sin senaste utgåva är nära besläktad med den senaste generationens Renault Clio.

Här kan man ta del av alla de senaste testerna från Euro NCAP