CUPRA går in som första bilmärke tillsammans med ABT i Extreme E-serien. En offroad racingserie med fem lopp som genomförs i extrema miljöer med ett unikt fokus på elektrifiering, hållbarhet och jämlikhet. Startskottet går i början av 2021 och svenska motorstjärnan Mattias Ekström blir en av förarna.

ANNONS
CUPRA Extreme E
CUPRA Extreme E är avsedd för just extrema påfrestningar i extrema miljöer. (Foto: CUPRA)

Med tyska ABT som partner

I samband med invigningen av sitt första europeiska CUPRA Garage tillkännagav varumärket sitt deltagande i Extreme E offroad racingserien, där deltagarna tävlar mot varandra i eldrivna offroad-bilar i några av världens mest extrema och avlägsna miljöer. CUPRA blir det första bilmärket att gå in i den helt elektriska offroad racingserien och det gör man som huvudpartner till ABT Sportsline-teamet.

Mattias Ekström och en tjej ska köra

CUPRA Extreme E
Mattias Ekström (tv) är klar för utmaningen som genomförs tillsammans med Hans Jürgen Abt (mitten) och med stöd av CUPRAs VD Wayne Griffiths (th) (Foto: CUPRA)

De två partnerna bekräftade också den svenska mästaren och fd DTM-mästaren, Mattias Ekström, som det officiella lagets manliga förare. Extreme E har ett jämställt sportformat där varje lag har en manlig och en kvinnlig förare. (Vem den kvinnliga föraren blir är ännu inte officiellt, men om jag som redaktör får gissa så ligger Mikaela Åhlin-Kottulinski nära till hands eftersom hon redan är framgångsrik fabriksförare för CUPRA i STCC.)

SEATs chef för Research and development, Dr Werner Tietz, berömde avtalet:

”Extreme E representerar CUPRAs utmanande attityd i racingvärlden och dess ambition att utforska nya racingupplevelser. Av denna anledning är beslutet att bli den första biltillverkaren som deltar i tävlingen och stärka samarbetet med ABT, ett bevis på båda parters gemensamma vision om att återuppfinna världen av högpresterande bilar genom elektrifiering.”

CUPRA Extreme E
Den elektriska drivlinan kommer att utsättas för påfrestningar som vi ”Svenssons” aldrig får uppleva. (Foto: CUPRA)

Långsiktigt samarbete

CUPRA och ABT Sportsline började samarbeta 2018 för att producera en mer kraftfull serie av Leon CUPRA och CUPRA Ateca, med mer än 350 hk. CUPRA har utvecklat världens första 100% eldrivna standardvagnsracer, CUPRA e-Racer och ABT har varit engagerade i Formel E sedan starten med ett eget team.

ANNONS
ANNONS

“Vi älskar innovation, racing, e-mobilitet och känslan av att vara en pionjär inom något helt nytt. Med CUPRA har vi nu en partner vid vår sida som, precis som vi, tror på det revolutionära konceptet hos Extreme E, både när det gäller sport och när det gäller marknadsföring utanför banan.” säger ABTs VD Hans-Jürgen Abt.

Kolla vilka miljöer

Startskottet för Extreme E går i början av 2021 och kommer att arrangeras i olika extrema miljöer, arktisk, öken, regnskog, glaciär och hav, där man valt platser som har skadats eller påverkats av klimatförändringarna. Denna globala resa med fem lopp kommer att via sin internationella kommunikationsplattform främja elektrifiering, hållbarhet och jämlikhet.

CUPRA Extreme E
Vi kommer att bevaka tävlingarna här på DagensPS/Motor, kanske även på plats vid något tillfälle…vem vet? (Foto: CUPRA)

Läs mer om den nya tävlingsformen.