Svenska lyxsportbiltillverkaren Koenigsegg spränger drömgräns för vinsten och nu överraskar Christian von Koenigsegg med en ny affärsidé: vinodling.

ANNONS

Trots en rad orosfaktorer i världen sålde Koenigsegg under 2021 för 601 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en försäljning på 582 miljoner kronor 2020 – ett nytt rekordresultat som Dagens PS berättade om med hänvisning till Di redan på fredagen.

Företagets rörelseresultat blev 45,1 miljoner kronor förra året, vilket kan jämföras med ett rörelseresultat på 37,9 miljoner kronor året före.

Resultatet efter finansiella poster var 83 miljoner kronor 2021, och det kan jämföras med vinsten på 35,5 miljoner kronor 2020.

Siffrorna i bokslutet är de starkaste hittills under Koenigsegg Automotives 28-åriga historia och målet är att tiodubbla kapaciteten genom expansion. Orderboken uppges, som vi redan nämnt, vara fulltecknad ”till minst 2025”.

När drömmen om att bygga världens snabbaste bil nu är uppfylld slår sig Christian von Koenigsegg och hans familj i Skåne in i en ny bransch: vinodling.

Di uppger att familjen planterat 85 000 vinstockar.

”Att bygga sportbilar och göra vin i Sverige är nog ungefär lika utmanande. Folk tror inte att det går, men det gör det visst. Vad gäller vinodling i Sverige har andra redan visat att det går så där följer vi efter. Det är en växande industri och just Bjärehalvön där vi bor är en av de bästa platserna i landet att odla vin på”, säger Christian von Koenigsegg till tidningen och avslöjar att vinet som nu odlas på marken blir vitt, rött och orange och att vinrankorna i första hand är inköpta från Tyskland och Italien.

ANNONS
ANNONS

Om allt slår väl ut räknar Christian von Koenigsegg att kunna servera eget vin och någon form av försäljning om cirka sju år.

Läs även: Christian von Koenigsegg: ”Bra magkänsla” [Dagens PS]

Läs mer: Koenigsegg expanderar – ny fabrik tar verksamheten till nästa nivå [DagensPS]