Dagens PS

Christian von Koenigsegg satsar på vinodling

Christian von Koenigsegg
Svenska lyxsportbiltillverkaren Koenigsegg spränger drömgräns för vinsten och nu överraskar Christian von Koenigsegg med en ny affärsidé: vinodling. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 juli 2022Publicerad: 30 juli 2022

Svenska lyxsportbiltillverkaren Koenigsegg spränger drömgräns för vinsten och nu överraskar Christian von Koenigsegg med en ny affärsidé: vinodling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots en rad orosfaktorer i världen sålde Koenigsegg under 2021 för 601 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en försäljning på 582 miljoner kronor 2020 – ett nytt rekordresultat som Dagens PS berättade om med hänvisning till Di redan på fredagen.

Företagets rörelseresultat blev 45,1 miljoner kronor förra året, vilket kan jämföras med ett rörelseresultat på 37,9 miljoner kronor året före.

Resultatet efter finansiella poster var 83 miljoner kronor 2021, och det kan jämföras med vinsten på 35,5 miljoner kronor 2020.

Siffrorna i bokslutet är de starkaste hittills under Koenigsegg Automotives 28-åriga historia och målet är att tiodubbla kapaciteten genom expansion. Orderboken uppges, som vi redan nämnt, vara fulltecknad “till minst 2025”.

När drömmen om att bygga världens snabbaste bil nu är uppfylld slår sig Christian von Koenigsegg och hans familj i Skåne in i en ny bransch: vinodling.

Di uppger att familjen planterat 85 000 vinstockar.

“Att bygga sportbilar och göra vin i Sverige är nog ungefär lika utmanande. Folk tror inte att det går, men det gör det visst. Vad gäller vinodling i Sverige har andra redan visat att det går så där följer vi efter. Det är en växande industri och just Bjärehalvön där vi bor är en av de bästa platserna i landet att odla vin på”, säger Christian von Koenigsegg till tidningen och avslöjar att vinet som nu odlas på marken blir vitt, rött och orange och att vinrankorna i första hand är inköpta från Tyskland och Italien.

Om allt slår väl ut räknar Christian von Koenigsegg att kunna servera eget vin och någon form av försäljning om cirka sju år.

ANNONS

Läs även: Christian von Koenigsegg: “Bra magkänsla”

Läs mer: Koenigsegg expanderar – ny fabrik tar verksamheten till nästa nivå

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS