Byd e3 är en elbil med manuell växellåda. Den något underliga konstruktionen görs exklusivt för körskolor.

ANNONS

De manuella växellådorna på bilar är under avveckling, särskilt eftersom det inte finns något behov av en växellåda på de elbilar och laddhybrider som tar en allt större kaka av marknaden för nya bilar.

Men nu lanserar kinesiska Byd elbilen Byd e3, som har just en manuell växellåda med tillhörande växelspak. Bilen riktar sig exklusivt till körskolor som vill sänka sina koldioxidutsläpp, skriver InsideEVs.

I Kina, precis som i Sverige, skiljer sig körkorten åt ifall man tagit dem med en manuell växellåda eller en automatisk. Eftersom de flesta som tar körkort vill ha möjligheten att köra alla bilar måste körskolorna köpa in bilar med manuell växellåda. Den marknaden vill nu Byd fylla.

Det är dock ingen riktig mekanisk växellåda, konstruktionen har gjorts för att simulera en femväxlad manuell växellåda. Bilen säljs med det dubbelkommando som behövs på körskolebilar, samt en manuell handbroms. I Kina måste körskolebilar ha en speciell färgkod, och Byd e3 säljs i just de färgerna. Det är bara körskolor som kommer att kunna köpa bilen, skriver InsideEVs. 

Prislappen ligger på motsvarande 170 000 kronor. Byd e3 har ett batteri på 38 kWh som ger upp till 35 mils räckvidd.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Säkerhetskrav kan tvinga mackar att stänga