Dagens PS

Bonussmockan: Kassan slut för klimatbonus på bilar

Klimatbonus
Pengarna till klimatbonusarna är slut och utbetalningarna stoppas. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 12 aug. 2021

Nu tvingas Transportstyrelsen stoppa utbetalningarna av klimatbonus för el- och laddhybridbilar. Svenska folket har helt enkelt shoppat för mycket så att bidragen tagit slut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Transportstyrelsen tilldelades 2,91 miljarder kronor för att kunna betala klimatbonus på elbilar och laddhybrider. De pengarna är slut med fyra och en halv månad kvar på 2021.

– Vi har inga besked i dagsläget om nya budgetbeslut men när vi får nya anslag återupptar vi arbetet med att betala ut klimatbonusar, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Var tredje bil

Regeringens klimatbonus för el- och laddhybridbilar har blivit en sådan succé att mer än var tredje såld bil i Sverige går in under det segmentet. Det har också gjort att pengarna, 2,91 miljarder kronor, tar slut och nu pausar Transportstyrelsen, som har ansvaret att betala ut bonusen, utbetalningarna. Pausen gäller till dess att de fått mer pengar från staten.

Bilar som släpper ut maximalt 60 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning har rätt till klimatbonus på maximalt 70 000 kronor. Det tar minst sex månader från köpet till dess att bonusen betalas ut.

Inte första gången

Det är inte första gången pengar som avsatts för den här typen av bonusar har tagit slut långt innan det var tänkt. Då har myndigheten fått tillskott, så att pengarna har kunnat betalas ut.

– Vi har inga besked i dagsläget om nya budgetbeslut men när vi får nya anslag återupptar vi arbetet med att betala ut klimatbonusar. Den som redan har skickat in en ansökan ligger kvar i kön, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Läs mer: Vädjar till regeringen: ”Förbjud laddhybrider”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS