Den tyska biltillverkaren BMW ökade sin försäljning med 45 procent i det andra kvartalet – företaget höjer sin vinstprognos för året.

ANNONS

BMW har jämfört med konkurrenterna klarat sig relativt väl genom halvledarkrisen och inte plågats av lika stor brist på komponenter som till exempel rivalen Mercedes-Benz. Företaget varnar dock för i sin kvartalsrapport att de kan komma att drabbas under det andra halvåret 2021, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Men hittills har det gått väldigt bra för det tyska bolaget. BMW redovisar en försäljningsökning på 45 procent för det andra kvartalet, med en ökning på 75 procent i Europa och 88 procent i USA.

Dubbel vinst jämfört med förväntningarna

Bolaget redovisade en vinst på 4,8 miljarder euro, nära 49 miljarder svenska kronor. 2020 gjorde BMW en förlust på 212 miljoner euro. Analytikerna hade förväntat sig en vinst på i snitt 2,2 miljarder euro – BMW levererade alltså dubbelt jämfört med förväntningarna.

BMW höjer nu också sin vinstprognos för året som helhet och räknar med att vinstmarginalen för helåret är runt 9 procent.

Resultatet för det andra kvartalet fick också en boost på 1 miljard efter att BMW var tvungen att avsätta mindre pengar än man ursprungligen befarade för förväntade europeiska antitrust-böter för påstådd samverkan med rivaler, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Mercedes omkörda av BMW – chipbrist krossar tillväxten