BMW blickar tillbaka: Släpper ny manuell clownsko

Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 25 maj 2023
BMW Touring
Enligt ryktesvägen kan BMW Concept Touring Coupé bli verklighet. (Foto: BMW)

Under helgens Concorso d’Eleganza Villa d’Este drog BMW skynket av en nytolkning av den berömda clownskon – BMW Concept Touring Coupé. Nu verkar det som att BMW ska sätta bilen i produktion.

ANNONS
ANNONS

Vi var på plats när Concept Touring Coupé visades upp för första gången för både press och potentiella kunder.

Just Concorso d’Eleganza Villa d’Este är ett av bilvärldens mest exklusiva evenemang och klientelet där är sådana som ligger längst upp på valfri biltillverkares VIP-lista.

BMW Concept Touring Coupé – som är baserad på Z4 – är inspirerad av Z3 Coupé. (Foto: BMW)

Positiv feedback

En konceptbil kan ha flera olika syften. Oftast är det en möjlighet för en biltillverkare att visa vad som komma skall för ett bilmärke.

I andra fall, som i detta, är det en fråga om att visa upp en experimentell modell som är nära produktion i syfte att bedöma allmänhetens – och pressens reaktioner.

Den feedback som märkets designchef – Adrian van Hooydonk – fick var i hög grad positiv, något som indikerades av potentiella kunder som uttryckte ett genuint intresse för modellen.

BMW Det sägs att Touring Coupé kan få en rak sexa på 400 hästkrafter. (Foto: BMW)

ANNONS
ANNONS

En limiterad pjäs

Det märks att det tyska märket fortfarande bläddrar i sina historieböcker i jakt på inspiration, något som den extremt begränsade BMW 3.0 CSL visade.

Den tillverkades i endast 50 exemplar – till ett pris på över åtta miljoner kronor styck – men var ett sätt för BMW att tilltala sina mer nostalgiska kunder.

BMW Concept Touring Coupé – som rimligtvis kan komma att heta BMW Z4 Coupé – likt föregångaren Z3 Coupé – kommer emellertid inte att vara så dyr.

BMW Ifall konceptet blir verklighet återstår att se. (Foto: BMW)

En svår nöt att knäcka

I stället verkar det som att den kan komma att kosta runt tre miljoner kronor och tillverkas i lite högre utsträckning.

Bilen kommer att ha en rak sexa på närmare 400 hästkrafter och manuell växellåda om den blir verklighet, åtminstone enligt brittiska Top Gear.

Adrian van Hooydonk har förklarat att om Concept Touring Coupé blir verklighet så kommer den inte att tillverkas på en av BMW:s huvudfabriker.

I stället kan projektet överlämnas till någon extern samarbetspartner, förutsatt att det rör sig om en väldigt begränsad upplaga.

Läs även: Nya BMW 3.0 CSL kostar åtta miljoner
Läs även:
Provkörning av BMW M1
Läs även:
Fem favoriter från Villa Erba-auktionen

ANNONS
ANNONS
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS