Biltillverkarna Peugeot, Citroën och Toyota tvingas återkalla familjebussar. En kabelhärva är inte ordentligt fastsatt, och kan orsaka brand. 

ANNONS

En kabelhärva som inte är ordentligt fastsatt tvingar de franska biltillverkarna Peugeot och Citroën och japanska Toyota att återkalla familjebussar. Det rör modellerna Traveller och Expert från Peugeot, Citroëns Spacetourer och Toyota Proace. Bakrutan kan bli överhettad och det kan orsaka brand om oturen är framme. Problemet kan också förekomma i skåpbilsvarianterna Expert och Jumpy.

”Det är inga svenska Peugeot Traveller eller Peugeot Expert som påverkas av kampanjen, och endast omkring 25 stycken Citroën Spacetourer och Citroën Jumpy”, säger Ola Martinsson, kommunikationschef på K.W Bruun som ansvarar för Peugeot och Citroën i Sverige till Vi bilägare.

Andra biltillverkare delar bas

Det är bilar byggda under vissa perioder åren 2015 och 2016 som behöver inspekteras. Opel, vars Zafira delar grund med de drabbade bilarna, har inte gett indikationer på att de drabbats av problemet, enligt Martinsson.

”De aktuella bilarna kommer att kontrolleras och vid behov kommer kablaget att bytas”, säger Ola Martinsson.

Också ägare till vissa Toyota Proace får lov att ta en tur till verkstaden. Även den har samma bas som Peugeots modeller.

”I Sverige är 53 Proace berörda av detta och har vi skickat brev till berörda kunder under februari”, säger Fanny Hellgren, kommunikationsansvarig på Toyota i Sverige till Vi bilägare. ”Åtgärden består av inspektion av kabelhärvan och installation av ett clip, alternativt utbyte av bakruta och clip”.

Läs även: Daimler varnar bilägare för brandrisk [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tesla återkallar 475 000 bilar – konstruktionsfel [Dagens PS]