Nu flockas investerarna för att finansiera återvinning från gamla batterier. Biljättar som Jaguar Land Rover investerar stora pengar i fabriker som liknar Northvolt och Hydros i Norge för få material till nya elbilar.

ANNONS

Återvinning av till exempel sällsynta jordartsmetaller från uttjänta elbilsbatterier lockar investerare i USA. Delvis har det att göra med motståndet mot gruvbrytning lokalt, men med Inflation Reduction Act har det tagit ännu mera fart, uppger Wall Street Journal.

Pengar från regeringen

Inflation Reduction Act ger skattelättnader till elbilsköpare. Det nya är att det rabatten är knuten till hur mycket av materialet som är från inhemsk produktion och återvinning, eller från USA:s handelspartners.

”Det har absolut ändrat tonen i diskussionerna som vi har med kunderna”, säger Ascends vd Mike O’Kronley till WSJ. 

”Det är nu ännu viktigare att hitta de här viktiga batterimaterialen lokalt”.

Återvinning nära produktionen

Jaguar Land Rover är bland de investerare som lägger mer än 300 miljoner dollar (drygt 3,2 miljarder) i Ascend Elements. Ascend Elements siktar på att serva den växande skaran batteriproducenter i sydöstra USA.

Ascend Elements påstår sig ha ett effektivt sätt att förvandla uttjänta litiumjonbatterier till nya komponenter. Företaget är värderat till mer än 500 miljoner dollar (drygt 5,3 miljarder kronor). Man satsar också upp till 1 miljard dollar (knappt 10,7 miljarder kronor) på en större anläggning i Kentucky.

Stort intresse hos investerare

Företagen som satsar på återvinning av batterier och skrotmaterial från tillverkning använder oftast kemiska processer för att producera komponenter till nya batterier, enligt Wall Street Journal.

I juli tillkännager Redwood Materials – som drivs av Teslas förre tekniska chef JB Straubel – att man investerar 3.5 miljarder i en fabrik för batterikomponenter i Nevada, enligt WSJ.

ANNONS
ANNONS

Företaget har i åratal sysslat med återvinning från Panasonic, som levererar till Tesla. Redwood tar in runt 775 miljoner dollar från investerare som Goldman Sachs och Fidelity. Företaget är värt runt 4 miljarder dollar (knappt 43 miljarder kronor).

Läs även: Northvolt räddar Europa ur Kinas järngrepp [Dagens PS]

Läs även: Batterier ur träd: Stora Enso och Northvolt samarbetar [Dagens PS]