Dagens PS

Bilarna med mest och minst problem – hela listan

bilarna
Teslas elbilar står ut i mängden, enligt ny undersökning som gått igenom 300 000 bilar. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 30 nov. 2023

Asiatiska bilar leder fortfarande ligan – och elbilar är avsevärt mindre pålitliga än bensinbilar, visar ny undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Data från 330 000 bilar från de senaste tre årsmodellerna ger en detaljerad inblick i tillförlitligheten hos olika bilmärken och drivlinor i Consumer Reports undersökning.

20 olika problemområden har granskats – allt från mindre problem som gnisslande bromsar och trasig inredning till större problem med motor, växellåda och batteri.

Eftersom antalet elektrifierade fordon växer har tre nya problemområden tillkommit i årets undersökning: elmotorer, el-/hybridbatterier och laddningssystem.

Läs mer: Top Gear listar: Bästa elbilarna – Dagens PS

Asiatiska bilar i topp

Beroende på allvarlighetsgraden hos varje problemtyp har varje bil fått ett pålitlighetsbetyg från 1 till 100.

Asiatiska biltillverkare leder fortfarande pålitlighetsligan med ett genomsnittligt betyg på 63 av 100. Europeiska tillverkare ligger på andra plats med 46, medan amerikanska märken har ett genomsnittligt betyg på blott 39.

Sedanbilar, hatchbacks och kombi är fortfarande de mest pålitliga fordonstyperna med ett genomsnittligt pålitlighetsbetyg på 57, följt av suvar med 50 i betyg och minibussar med 45 i betyg.

ANNONS

Sist hamnar pickup-bilar med ett genomsnittligt betyg på 41.

Läs mer: 10 dyraste bilarna vi någonsin kört – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Tesla pålitligaste elbilen

Elbilar och laddhybrider är mindre pålitliga än bensindrivna bilar, där elbilarna i genomsnitt har 79 procent fler problem och laddhybrider hela 146 procent mer problem.

En orsak kan vara att de flesta elbilar tillverkas av antingen äldre biltillverkare som inte hunnit bekanta sig helt med tekniken eller företag som är helt nya på elbilsmarknaden.

“Det är inte förvånande att de har växtvärk och behöver lite tid för att lösa buggarna”, säger Jake Fisher, senior chef för biltester hos Consumer Reports.

Dock är Tesla ett klart undantag, tack vare att man har byggt elbilar längre tid än andra biltillverkare. Numera rekommenderar Consumer Reports både Model Y och Model 3, skriver Carup.

Här är tio mest pålitliga bilarna 2023

ANNONS

1. Lexus (79)

2. Toyota (76)

3. Mini (71)

4. Acura (70)

5. Honda (70)

6. Subaru (69)

7. Mazda (67)

8. Porsche (66)

ANNONS

9. BMW (64)

10. Kia (61)

Klicka här för att se hela Consumer Reports ranking

Läs mer: Bästa bilarna att köra – om ägarna får bestämma – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS