USA:s president Joe Biden går till handling för att råda bot på chipbristen, och andra problem med leveranskedjor. 

ANNONS

Wall Street Journal skriver att USA:s president Joe Biden kommer att signera en presidentorder, en så kallad executive order, under onsdagen för att råda mot på en mängd problem med leveranskedjorna i pandemins spår.

Det rör en mängd kritiska material som halvledare, farmaceutiska preparat och sällsynta jordartsmetaller, enligt WSJ.

Drabbar Playstation 5

En chipbrist slår hårt mot bland annat bilindustrin i USA och övriga världen, samtidigt som efterfrågan på nya bilar återigen har stigit. Chipbristen slår även mot andra högteknologiska branscher, till exempel har Sony meddelat att de kommer att få leveransproblem för sin Playstation 5, och Apple för sina telefoner.

Nu går alltså USA:s regering till handling, men det kommer att dröja innan vi ser resultat.

”Ingen magisk kula”

”Det finns ingen sorts magisk kula för att lösa problemen i närtid”, säger en Vita huset-anställd som jobbar med ekonomiska frågor på en presskonferens med reportrar före president Joe Biden skulle skriva på ordern.

“Vi kommer att gå ut ur branschen som reagerar på leveranskedjekriser när de uppstår och komma in i branschen som hanterar framtida problem i leveranskedjan”.

President Joe Bidens regering kommer att satsa på inhemsk produktion, samtidigt som man stärker banden med sina allierade, enligt planen som har fyra fokusområden: Halvledare som används i bland annat bilar och telefoner, batterier för elbilar, farmaceutiska produkter och sällsynta jordartsmetaller som är kritiska för teknologi och försvar.

ANNONS
ANNONS

Kongressen ser också på frågan

Även den amerikanska kongressen arbetar för att råda bot på problemen och få till permanenta lösningar.

”Just nu är halvledarproduktion en farlig svag punkt i vår ekonomi och vår nationella säkerhet. Det måste förändras”, säger senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer till Wall Street Journal. 

Läs mer: Porsches vd om halvledarbristen: ”väldigt allvarlig” – Dagens PS