Dagens PS

Bensinbil är 400 gånger värre än elbil

Bensinbil
En bensinbil gör av med 400 gånger mer råmaterial än en elbil, enligt en ny studie. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 mars 2021Publicerad: 10 mars 2021

En ny studie från transportorganisationen Transport & Environment visar att en bensinbil använder 400 gånger mer råmaterial än en elbil. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett elbilsbatteri gör av med 30 kilo råmaterial inräknat återvinning, jämfört med en bensinbil som gör av med 17 000 liter bensin i snitt.

”Vår analys visar att råvarubehovet hos elbilsbatterierna bleknar jämfört med bränslet som förbränns av bilar med fossila bränslen, som till skillnad från batterier inte kan återvinnas”, säger Lucien Mathieu, transportanalytiker på T&E.

T&E betonar att uträkningen om att en bensinbil är 400 gånger värre än en elbil bygger på att elektriciteten till elbilen kommer från förnyelsebara källor, men att vinsterna är stora även om en del av elektriciteten inte är förnybar.

”Elbilen i sig släpper inte ut någonting, så frågan är om vi kan tillverka den på ett klimatneutralt sätt. Vi är medvetna om problemet med batterierna – men de batterier vi har i dag kommer inte vara de vi har framgent. Lägger man lika mycket tid, energi och pengar på att utveckla batterierna som man lagt på förbränningsmotorerna i över hundra år så kommer de att vara helt outstanding”, säger Stefan Pettersson som leder forskningsgruppen Elektromobilitet på det statliga forskningsinstitutet RISE till Dagens industri.

22 gigafabriker planeras

Europa kommer kunna producera tillräckligt med batterier för att möta efterfrågan på marknaden redan i år, enligt rapporten. Hela 22 gigafabriker planeras de närmsta åren och den planerade produktionskapaciteten på 460 GWh 2025 är tillräckligt för cirka 8 miljoner elbilar.

”Detta är långt ifrån den nuvarande situationen där Europas bilpark är nästan helt beroende av import av råolja. Ökad batterieffektivitet och återvinning kommer att göra EU betydligt mindre beroende av import av råvaror än för olja”, säger Lucien Mathieu i rapporten.

Läs mer: Trendbrott – elbilar tappar mark 2021 – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS