Begagnade bilar är alltför dyra för bilköpare och försäljningen rasar i USA. Både priserna på nya och begagnade bilar har nått rekordnivåer.

ANNONS

Förutom att inflationen har fått allt fler amerikanska hushåll att hålla hårt i plånboken så har leveransproblemen de senaste två åren även lett till höga priser på begagnade bilar. Även om priserna gick ner ett par procent förra månaden så har de fortfarande stigit med 48 procent, jämfört med för två år sedan, skriver CNN.

Resultat rasade för begagnade bilar

CarMax, som är USA:s största återförsäljare av begagnade bilar, såg sitt resultat rasa med 54 procent sedan antalet sålda bilar under kvartalet minskade med drygt sex procent jämfört med för ett år sedan.

Enligt återförsäljaren är det den skenande inflationen, höga räntor och lågt konsumentförtroende som ligger bakom raset. Bilpriserna har stigit under de senaste två åren eftersom framför allt halvledare har saknats och drivit på efterfrågan ytterligare. Det har i sin tur pressat på inflationen eftersom ungefär 40 procent av hushållen i USA köper en bil varje år.

Priserna på nya bilar stiger

Priserna på nya bilar fortsätter samtidigt uppåt – och har stigit med 30 procent på tre år.

Enligt CarMax låg genomsnittspriset för en såld bil på 28 657 dollar, eller runt 320 000 kronor, under de senaste månaderna – vilket är en höjning på runt tio procent jämfört med för ett år sedan.

Men det är inte bara priserna inom bilindustrin som drar ner försäljningen.

”Matvaror är högre än någonsin,” uppger CarMax vd William Nash som säger att konsumentförtroendet generellt är rekordlågt.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att konsumenterna prioriterar sina utgifter lite annorlunda.”

Läs även: Fem bedrövliga nymodigheter i bilar [Dagens PS]