Bara tre riksdagsledamöter av 349 kör en elbil. Det framkommer av en granskning som Expressen har gjort av vad toppolitikerna har för fordon.

ANNONS

Expressen har plockat fram en lista på vad samtliga 23 ministrar i regeringen samt alla 349 riksdagsledamöter kör för bil. De kommer fram till att bara tre av dem kör en elbil.

”Jag är förvånad över att det bara är tre elbilar hos politikerna, men jag dömer ingen. Det kändes rätt att köpa elbil. Vi har förutsättning att ha elbil, kan man välja så väljer man så grönt som möjligt”, säger Aylin Fazelian (S), en av de tre riksdagsledamöterna som kör elbil. Hon kör en Nissan Leaf från 2019.

Han har dyraste modellen

Bo Broman (SD) kör också elbil. Han har en splitterny röd Audi e-tron 55 quattro, årsmodell 2021, med en motor på 408 hästkrafter (300 kW). Det är den dyraste modellen av samtliga riksdagsledamöter och kostade strax över en miljon kronor, minus 70 000 som han fick tillbaka i bonus.

”Jag är intresserad av bilar, byter vartannat år och lägger mina pengar på det. Man ska köra miljövänligt om man har möjlighet. Jag har också solceller på taket”.

Den tredje riksdagsledamoten som kör elbil är Fredrik Christensson (C) som har en Renault Zoe ZE50 R135 2019. Amanda Palmstierna (MP) kör en bil som drivs på biogas. Dessutom har 15 stycken i Expressens lista hybridbilar som kan köras på både bensin och el. Bland dessa finns bland andra Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, moderaternas partiledare Ulf Kristersson, infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Motorexperten inte imponerad

Fem har dessutom bilar som klarar både bensin och gas. Sex har bilar som klarar bensin och etanol, däribland Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Många ministrar och riksdagledamöter äger ingen bil alls, däribland annat statsminister Stefan Löfven (S)

Expressens motorexpert Jan-Erik Berggren är besviken över inte fler riksdagsledamöter kör elbil.

”Jag hade hoppats att det skulle vara fler elbilar. De tjänar bra, de kan inte klaga på att de inte har råd. Alla subventioner och förändringar av bilskatten gynnar elbilen, där har de inte alls hängt med. Att ladda hybridbil eller elbil kommer att bli en stor fråga. Hur lösa det för alla som inte bor i villa? Det är oroväckande att så få politiker har egen praktisk erfarenhet av hur det är att jaga laddplatser”, säger Jan-Erik Berggren.

ANNONS
ANNONS

Mest kritik riktar han mot miljöminister och vice statsminister Per Bolund (MP), som äger en Ford Focus 1.8 från 2007, som körs på bensin och etanol.

”Nej, nej, nej. För Per Bolund finns det bara ett val: elbil eller ingen bil”, kommenterar Jan-Erik Berggren.

Läs mer: Granskning: Ministrar skönmålar sina cv:n