Enligt granskning ”skönmålar” flera ministrar sina cv:n. Bekymmersamt, anser statsvetare.

”Det är ett bekymmer att det finns många svenska statsråd som har oavslutade utbildningar”, säger statsvetaren Thomas Persson till Dagens Industri, som kikat närmare på ministrarnas utbildningsnivå och konstaterar att, till att börja med, försvarsminister Peter Hultqvist, landsbygdsminister Jennie Nilsson och utrikesminister Margot Wallström saknar utbildning efter gymnasiet.

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, har endast något högre utbildning än de tre redan nämnda, det innebär 15 högskolepoäng i kriminologi, och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll avslutade aldrig sina universitetsutbildningar i Göteborg, som det var tänkt.

Därtill saknar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en fullständig lärarutbildning. I hennes cv står det, enligt Di, att hon läst på Lärarhögskolan men uppgiften om att hon aldrig tog examen nämns inte i cv:et.

Och så här håller det på, exempelvis har tre ministrar påbörjat doktorandstudier, ”men ingen har disputerat”, skriver Di.

Statsminister Stefan Löfven har en grundkurs i social linje, motsvarande ett års heltidsstudier på universitet. Utöver det hade han fem månaders praktik, som då motsvarade 30 högskolepoäng. Men när Löfven sedan hoppade på en kurs i företagsekonomi 1982, på Umeå universitet, blev det bara 6 av totalt 30 högskolepoäng.

ANNONS
ANNONS

”Det är klart att det är ett bekymmer att det finns många svenska statsråd som har oavslutade utbildningar. Sett över en längre tid har högre utbildning blivit allt viktigare, inte minst när utbildningsnivån stiger bland befolkningen i övrigt. Då är det rimligt att utbildningsnivån stiger också bland våra statsråd”, säger statsvetaren Thomas Persson till Di.

I en krönika i Expressen tidigare i år skriver Linda Nordlund att det är ”häpnadsväckande” och ”anmärkningsvärt” att landets ministrar är så lågutbildade.

”Hälften av ministrarna i Löfvens regering saknar examen”, konstaterar hon i kolumnen och:

”Den häpnadsväckande låga utbildningsnivån bland svenska toppolitiker är ett bekymmer som måste tas på allvar. I väntan på en ny regering får vi väl hålla tillgodo med Isabella Lövin. Hon är åtminstone hedersdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.”