Dagens PS

Test: Audi RS6 – snabbaste kombin är brutal

Audi RS6 är marknadens snabbaste kombi...än så länge. (Foto: Håkan Nilsson)
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson
Uppdaterad: 30 okt. 2020Publicerad: 23 okt. 2020

Sensommaren 2019 visade Audi upp sin senaste generation av den smått brutala RS6 som till skillnad från den tidigare generationen delar allt utom bakpartiet med RS7. Med ny design både exteriört och interiört samt ett makalöst ljud, vänder den sig till konnässörer med lastbehov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

RS6 och RS7 är identiska ända till B-stolpen då den mer praktiska designen tar över. (Foto: Håkan Nilsson)

När jag fick förmånen att testa nya RS7 på vägar i mina gamla hemtrakter runt Heidelberg, imponerades jag inte bara av den brutala prestandan utan även av den härliga väghållningen som fyrhjulsstyrningen bidrog med. Den var inte bara snabb rakt fram utan även i kurvorna som den hanterade helt utan dramatik.

Praktisk och samtidigt en brutal sportbil som bjuder på makalösa körupplevelser. (Foto: Håkan NIlsson)

Audi RS6 är tekniskt rakt igenom samma bil men med en kombi-bakdel som gör att modellen inte bara blir mer praktisk utan även ger den ett massivare utseende bakifrån. RS6 är den Audi-modell som lockar fram mest vill-ha-begär bland deras digra utbud av modeller och så har det varit i många år. Inte bara hos mig utan även bland bilälskare som uppskattar sportig design, prestanda och ett läckert ljud när man accelererar, allt i en praktisk förpackning.

4.0 TFSI V8 twin-turbo med 600 hk och 800 Nm vridmoment. Dessutom automatisk cylinderavstängning och 48V mildhybrid. (Foto: Håkan NIlsson)

Eftersom Audi RS6 är identisk med RS7 så rekommenderar jag dig att läsa min test som jag gjorde i september förra året. Där hittar du en komplett beskrivning av utrustning, prestanda och de härliga köregenskaperna som få bilar kan mäta sig med. En upplevelse för de som fortfarande uppskattar att verkligen köra bil istället för att låta sig enbart transporteras.

Nya Audi RS7 – första provkörningen

 

ANNONS

Sammanfattning

Nya Audi RS6 är inte bara en uppdatering från tidigare modell. Det är en helt ny generation med allt vad teknik och kvalitet innebär. Det är en iögonfallande design med den aggressiva fronten och den breda och rent brutala bakdelen, den som lockar blickarna till sig och får många bilälskare att drömma om sköna långfärder. Men det är ingen billig bil, varken i inköp eller ägandet.

4.0 TFSI V8 twin-turbo med 600 hk och 800 Nm vridmoment. (Foto: Håkan NIlsson)

Eftersom den kraftfulla motorn inbjuder till en mer ”aktiv” körning, rusar gärna förbrukningen upp en hel del. Men den går också att köra snålt om man inte hela tiden vill visa omgivningen hur snabb man är. Under den vecka jag hade nöjet att njuta av denna prestanda-kombi så låg min snittförbrukning på 12,6 l/100 km men vid lite försiktigare körning och tack vare den automatiska cylinderavstängningen, så hamnade jag på 9,2 l/100 km. Inte illa för en 600 hk sportbil ”med ryggsäck”.

Än så länge är Audi RS6 det häftigaste du kan köra med “ryggsäck”. (Foto. Håkan NIlsson)

Audi RS 6 har länge varit en av mina favoriter och den senaste generationen har bara förstärkt min känsla för denna härliga bil. Till dess BMW beslutar sig för att lansera en Touring-version av M5 Competition så står Audi RS6 i en helt egen klass. 

Teknisk specifikation och pris

Motor: 4.0 TFSI V8 twin-turbo med 600 hk och 800 Nm vridmoment. Automatisk cylinderavstängning och 48V mildhybridsystem
Drivning: quattro fyrhjulsdrift med mekanisk sportdifferential
Växellåda: 8-stegad speed tiptronic automat från ZF
Acceleration: 0-100 km/h på 3,6 sek / 0-200 km/h på 12 sek
Toppfart: 280 km/h med RS dynamic package / 305 km/h med RS dynamic package plus (Testbilen)
Blandad förbrukning enl. WLTP: 12,7 l/100 km
CO2-utsläpp enl. WLTP: 299 g/km
Miljöklass: Euro6-TEMP- EVAP-ISC

ANNONS

Bagagerum: 550-1.680 liter
Tjänstevikt: 2.280 kg
Dragvikt: 2.100 kg

Pris från: 1.138.100 kr (RS dynamic package plus adderar 114.100 kr)
Pris testbilen: 1.607.900 kr
Skatt år 1-3: 19.993 kr

Läs mer om Audi RS6 här.

Nya Audi RS6 imponerar med oslagbar prestanda för kombibilar.

När jag såg nya RS6 i en nedlagd fabrik i München förra sommaren så imponerades jag av den nya designen och i år av körupplevelsen. (Foto: Audi)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

Håkan Nilsson
Håkan Nilsson

Håkan Nilsson (1959-2021) var en av Sveriges mest erfarna motorskribenter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS