Dagens PS

Audi hyllar 25 år av RS 4 med exklusiv jubileumsmodell

Audi firar 25-årsjubileet av RS 4 genom att släppa en specialmodell, Audi RS 4 Avant edition 25 years. (Foto: Audi)
Audi firar 25-årsjubileet av RS 4 genom att släppa en specialmodell, Audi RS 4 Avant edition 25 years. (Foto: Audi)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

För att fira 25 år av RS 4, lanserar Audi den specialutgåva Audi RS 4 Avant edition 25 years med imponerande prestanda och exklusiva detaljer, begränsad till 250 enheter vardera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Audi firar 25-årsjubileet av RS 4 genom att släppa en specialmodell, Audi RS 4 Avant edition 25 years. Som flaggskeppet i A4-serien levererar modellen imponerande kördynamik.

Med exklusiva detaljer både interiört och exteriört samt den ikoniska färgen Imola Yellow påminner den om Audi RS4 Sport.

Audi RS 5 Sportback performance edition får också en effekthöjning på 15 kW (20 PS). Båda modellerna är begränsade till 250 enheter vardera.

För att hedra färgen på RS4 Sport kommer dagens specialmodell också i Imola Yellow. Nardo Gray och Mythos Black finns också som exteriörfärger. (Foto: Audi)
För att hedra färgen på RS4 Sport kommer dagens specialmodell också i Imola Yellow. Nardo Gray och Mythos Black finns också som exteriörfärger. (Foto: Audi)

Sportig kombi

Under 1990-talet etablerade Audi idén om den sportiga kombin med Audi Avant RS2 och Audi S6 plus. Den första RS-modellen från quattro GmbH, numer Audi Sport GmbH, var dock RS4 Avant från 1999 i B5-generationen.

Jämfört med Audi S4 gjorde den entré med en bredare kaross och en 2,7-liters biturbo sexcylindrig motor utvecklad i samarbete med Cosworth. Då hade den en imponerande effekt på 280 kW (380 PS). Den sportigaste versionen av första RS 4-generationen kom 2001 med RS4 Sport.

Dess funktioner inkluderade ännu lägre fjädring, bucket-säten, sportavgas och en mocka ratt. RS 4 Avant edition 25 years återspeglar den minnesvärda designen av detta fordon. Det den sportigaste versionen av nuvarande B9-serien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Motor: Ökad effekt med 15 kW (20 PS)

Framsteg inom motor, fjädring och hjul levererar imponerande prestanda.

V6-biturbon i den nya RS 4 Avant edition 25 years har en effekt på 346 kW (470 PS) och ett maximalt vridmoment på 600 Nm.

Det är en ökning med 15 kW (20 PS) jämfört med RS 4 Avant.

Som tyskarna alltid gör, en sober och harmonisk inredning. Jag skulle känna mig nöjd här. (Foto: Audi)
Som tyskarna alltid gör: en sober och harmonisk inredning. Vi skulle känna oss nöjda här. (Foto: Audi)

Serien accelererar från 0 till 100 km/h på 3,7 sekunder, 0,4 sekunder snabbare än Audi RS 4 Avant. Fordonet har en topphastighet på 300 km/h och det standard RS-keramiska bromssystemet hanterar negativ acceleration.

RS sportavgassystemet plus med avgasrör i mattsvart genererar ett intensivt ljudmönster.

Fjädring: Slipad för optimal dynamik

ANNONS

Audi RS 4 Avant edition 25 years levereras som standard med RS sportfjädring pro, en manuellt justerbar coilover-fjädring som säkerställer en perfekt kombination av dynamik och komfort. Det ger jubileumsmodellen en 10 millimeter lägre fjädring än RS 4 Avant.

Dessutom kan kunder manuellt sänka fjädringen med ytterligare 10 millimeter för en total sänkhöjd som är 20 millimeter lägre än standardmodellen.

Fordonet kommer också med quattro sportdifferential, vilket säkerställer större smidighet och mer bakre bias för ökad körglädje, särskilt i “dynamisk” körläge.

Förbättrat grepp

Exklusivt för Audi RS 4 Avant edition 25 years ökades den negativa kamningen på framaxeln till två grader och styvare kontrollarmar installerades.

Detta resulterar i förbättrat grepp och bättre hantering för snabbare kurvhastigheter. En fast monterad subram på bakaxeln ger mer exakt fjädringsåterkoppling och bättre total prestanda.

Så klart ska man bli påmind om sin exklusiva kärra. Drömmen att ha en limiterad upplaga i garaget. (Foto: Audi)
Så klart ska man bli påmind om sin exklusiva kärra. Drömmen att ha en limiterad upplaga i garaget. (Foto: Audi)

Fälgar och däck: Topprestanda för alla användningsområden

ANNONS

För att sätta all kraft på vägen levereras RS 4 Avant edition 25 years som standard med Pirelli P Zero Corsa högprestandadäck utformade för väg och racerbana.

Däcken är monterade på maskinbearbetade 20-tums legeringsfälgar i Palladiummatt. Kunder får också ett kit bestående av ett andra set hjul, sensoriserade Pirelli P Zero Trofeo RS semi-slick-däck och Pirelli Track Adrenaline-system från sin Audi-partner.

Däcken är speciellt utformade för racerbanan och kommer på exklusiva 20-tums legeringsfälgar i svart matt.

Tack vare deras specifika gummiblandning och asymmetriska mönster erbjuder Pirelli sensoriserade P Zero Trofeo RS-prestandadäck exceptionellt grepp i torra förhållanden, vilket ökar stabiliteten och sidogreppet.

Optimal väghantering

Det exklusiva Track Adrenaline-systemet har sofistikerade sensorer i däcken som ger föraren realtidsinformation om däcktryck och temperatur, en högpresterande styrenhet och en dedikerad telefonapp, vilket stöder Apple Car Play och Android Auto. Genom Pirelli Track Adrenaline upplever kunden realtidsinformation och rekommenderade åtgärder för optimal väghantering på racerbanan.

Förutom Pirelli P Zero Trofeo RS semi-slick-däcken och Pirelli Track Adrenaline-systemet får kunder också ett par handskar för användning på racerbanan. Tillverkade av Alpinestars är de speciellt utformade för specialutgåvan och har gula accenter.

Den här gula färgen syns i alla fall och jag måste säga att jag nog gillar den. (Foto: Audi)
Den här gula färgen syns i alla fall, och vi måste säga att vi nog gillar den. (Foto: Audi)
ANNONS

Design: En hyllning till RS4 Sport (B5)

För att hedra färgen på RS4 Sport kommer dagens specialmodell också i Imola Yellow. Nardo Gray och Mythos Black finns också som exteriörfärger. Ett brett utbud av exklusiva designfunktioner gör specialmodellen verkligt speciell.

Till exempel kommer fönsterkarmarna i sidorna i blanksvart. För första gången har specialutgåvan en svart inläggning i bakljusen. Audi-ringen och bokstäverna kommer också i blanksvart, och Matrix LED-strålkastarna har försvartade bezlar specifika för RS-familjen.

Takräckena har tagits bort för att ge fordonet en plattare, sportigare silhuett.

Standardutrustning inkluderar tonat solskyddsglas för bakdörren och sidofönster.

Läs även:

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS