Dagens PS

Studie avslöjar: Farliga luften i bilen

En ny studie visar att när du åker i en bil och andas in luftföroreningar i ofiltrerad luft påverkar det dig förvånansvärt mycket
En ny studie visar att när du åker i en bil och andas in luftföroreningar i ofiltrerad luft påverkar det dig förvånansvärt mycket. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Du kanske tror att du skyddas från de luftföroreningar trafiken orsakar när du sitter skyddad i din bil, men så är det inte, det visar en ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Exponering för luftföroreningar, både under lång och under kort tid, har enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kopplats till flera olika sjukdomar, det skriver Newsweek.

Det handlar om sjukdomar som stroke, lungcancer, kronisk obstruktiv lungsjukdom eller KOL, diabetes, fetma och demens.

Höjer ditt blodtryck

Enligt forskning kan exponering för luftföroreningar påverka nästan alla kroppens organ. Forskare har nu visat att när du andas in ofiltrerad luft inuti din bil kan du drabbas av stora blodtryckstoppar som varar i över ett dygn

Joel Kaufman, professor vid avdelningen Environmental & Occupational Health Sciences, Medicine and Epidemiology vid University of Washington, berättar att effekten på blodtrycket var förvånansvärt stor.

“Det här är storleken på effekter från saker som salt i kosten som är välkända för att öka blodtrycket. Förhöjt blodtryck är riskfaktorer för hjärtsjukdomar, stroke och njursjukdomar”, säger han till Newsweek.

Han säger vidare forskarna testade försökspersonernas blodtryck i upp till 24 timmar och fann att det förhöjda blodtrycket höll i sig under den perioden.

ANNONS

Senaste nytt

Kunde separera effekterna

ANNONS

I studien körde Joel Kaufman och hans forskarteam personer mellan 22 och 45 genom trafik i den amerikanska delstaten Washingtons största stad, Seattle, under tre dagar mellan 2014 och 2016.

Under två av dagarna släpptes luft in i bilen under färden, den tredje dagen kördes testpersonerna i en bil utrustad HEPA-filter som filtrerar bort större delen av de luftburna partiklar som är större än 0,3 mikrometer.

Testpersonernas blodtryck mättes både innan och efter att de körts i stadstrafiken.

“Studiemetoden tillät oss att separera effekterna av stress och buller från effekterna av luftföroreningar. Filtren tog i första hand bort partikelföroreningar,” säger Joel Kaufman till Newsweek.

Stäng bilens fönster

Han tillägger att det i dag tyvärr inte är särskilt många bilar som använder den här typen av filter.

För att skydda dig från trafikens luftföroreningar säger han att du ska stänga bilens fönster, ha ett bra kabinluftfilter och ställa in klimatanläggningen på återcirkulera.

”Om du åker kollektivt är det ingen dålig idé att bära ett effektivt munskydd, som en N95, som du kanske vill göra av andra skäl ändå för att skydda dig mot luftvägssjukdomar”, säger han till Newsweek.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: Luftföroreningar kan försämra spermakvaliteten Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS