Dagens PS

Ju mer luftföroreningar – desto högre risk för demens

Ju högre halt av luftföroreningar, desto högre är risken för demens
Högre halt av luftföroreningar ger högre risk för demens. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 apr. 2023Publicerad: 06 apr. 2023

Forskare vid Harvard har analyserat 14 tidigare studier och konstaterar att ju högre halt av luftföroreningar du lever med, desto högre är risken att du drabbas av demens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att långvarigt exponeras för luft med höga halter av fina partiklar, PM2,5, associeras konsekvent med demens enligt en analys av 14 tidigare studier gjord av Harvard Chan School of Public Health, det rapporterar Fortune.

Risken för demens finns även när nivåerna av PM2,5 är under USA:s miljöskyddsstandard på på 12 mikrogram per kubikmeter luft. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar nivåer under 5 mikrogram.

Enligt WHO finns det ingen undre tröskel för när partikelhalten inte har några negativa hälsoeffekter, det skriver Naturvårdsverket.

Över hela världen är det cirka 57 miljoner människor som lider av demens och än så länge finns inget botemedel.

Marc Weisskopf, professor i miljöepidemiologi och fysiologi vid Harvard skulle en minskning av PM2,5 med 2 mikrogram per kubikmeter minska antalet fall av demens.

Han var med och gjorde Harvard-studien och säger att ju lägre partikelhalten är, desto lägre är risken för demens.

Han påpekar att individer har liten kontroll över sin exponering för de här föroreningarna men att tillsynsmyndigheter har mer att säga till om.

USA:s federala miljöskyddsmyndighet, EPA, föreslog i januari att sänka det årliga riktvärdet till mellan 9 och 10 mikrogram per kubikmeter luft.

ANNONS

Enligt Berkeley Earth-forskare är att röka en cigarett per dag likvärdigt med en nivå på 22 mikrogram per kubikmeter luft.

De partiklar som räknas som PM2,5 är ungefär så stora som en tredjedel av ett hårstrås diameter, eftersom de är så små kan de ta sig ned i lungorna och ut i blodet.

Att exponeras för PM2,5 har kopplats till flera sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, lungcancer, depression, ångest och för tidig död.

Nästan hela världens befolkning utsätts för luft som har fler partiklar per mikrogram än WHO:s rekommendation och den stora exponeringen för denna förorening är en bekymrande riskfaktor för demens.

“Alla måste andas, så alla är utsatta för det här. Effekten på befolkningsnivå kan faktiskt vara ganska stor eftersom antalet exponerade människor är enormt”, säger Marc Weisskopf till Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Dålig luft kan göra dig dement

Läs mer: Luftföroreningar ökar risken för ångest och depression

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS