I dagarna godkändes den nya miljözonen på Hornsgatan i Stockholm. Har du koll på hur miljövänlig din bil är?

Sajten Mest Motor har gjort en sammanställning över hur du snabbast kollar miljöklassen på din bil.

Hornsgatan blir del av ”Miljözon 2”. Det innebär att bilarna måste klara Euro 5- eller Euro 6-utsläppsklasserna för att få köra där. Den nya zonen träder i kraft den 15 januari 2020.

Många äldre bensin- och dieselbilar kommer säkerligen att få svårt att uppfylla de nya miljökraven – och den 1 juli 2022 blir reglerna ännu hårdare. Då förbjuds även dieselbilar som klarar Euro 5.

Så här enkel kan du kolla om din bil omfattas av de nya reglerna:

ANNONS
ANNONS
  1. Skriv in registreringsnumret på en sajt som tar fram uppgifter ur Bilregistret, till exempel Bilsvar eller Transportstyrelsen.
  2. På Bilsvar klickar du på ”Sök bil med reg.nr” och fyller i registreringsnumret. Titta sedan under rubriken ”Miljö” och ”Utsläppsklass”. På Transportstyrelsen går du in under ”Tekniska data” och sedan ”Motor och miljö”.

Om bilen inte når upp till Euro 5 blir den helt förbjuden i miljözonen på Hornsgatan nästa år.

Om bilen är dieseldriven och klarar Euro 5 får den köras i miljözonen fram till 1 juli 2022, därefter blir den förbjuden.

Om bilen är bensindriven och klarar Euro 5 eller om den klarar Euro 6 (oavsett bränsle) får den köras i miljözonen både nu och efter implementeringen av de strängare reglerna.

Sedan tidigare är det förbud mot dubbdäck på Hornsgatan.