EU vill införa ett förbud mot alla konstgräsplaner som innehåller vulkansierat gummi – något som kan stå den svenska idrottsrörelsen dyrt.

Det rapporterar Aftonbladet. Förbudet gäller planer med vulkaniserat gummi, ett material som inte bryts ned i naturen och därmed skapar stor nedskräpning.

Enligt Svenska miljöinstitutet är det cirka 500 ton mikroplaster som försvinner från svenska konstgräsplaner varje år, skriver Aftonbladet.

”Vi försöker hitta nya alternativ till ifyllnadsmaterial och arbetar med forskning för att ta reda på varifrån mikroplasterna i vår natur kommer om konstgräset är den stora boven. Vi vill ta reda på var det största problemet ligger. Medvetenheten finns hos oss och har funnits länge”, säger Cristel Brorsson, en del av Svenska Fotbollsförbundets anläggningskommitté, till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Förbudet föreslås gälla från och med 2022, och skulle i princip innebära att alla av de omkring 1.000 anlagda planerna som finns i Sverige måste läggas om.

Ett byte av en konstgräsplan kan kosta mellan två och tre miljoner kronor, enligt tidiga beräkningar.

Ett land som skulle få ännu större bekymmer om förbudet blir verklighet är Tyskland, som enligt artikeln har omkring 5.000 konstgräsplaner runt om i landet.