Nätapoteket Apotea och budbolaget Premo satsar en miljon kronor på musslor. Detta för att rädda Östersjön från algblomning. 

I ett pressmeddelande meddelar Apotea och Premo att de utökar sitt samarbete genom att stödja viktiga miljöprojekt – och först ut är en blåmusselodling i Östersjön.

”Vi kommer bidra med en miljon till projektet som minskar övergödningen och bidrar till ett friskare Östersjön”, säger Ricard Bring Tellander, försäljnings- och marknadschef på Premo.

Suger åt sig näring 

Tanken är att musselodlingen ska minska övergödningen i Östersjön på ett naturligt sätt. Musslor suger åt sig näring från havet, som annars skulle orsakat algblomning, syrebrist och bottendöd enligt pressmeddelandet.

Algblomningen i Östersjön är ett växande problem i takt med klimatförändringarna, då den orsakas av överskott av fosfor i havet. Ju varmare det blir – desto mer algblomning.

”Med verktyg som musselodlingar gör vi skillnad för livet i havet och kan bidra till ett renare innanhav”, säger Apoteas Pär Svärdson i pressmeddelandet.

Seglaren vill rädda havet

Adlibris och Apotea-grundaren har länge haft ögonen på att rena Östersjön från fosfor.

“Det handlar om ett miljöintresse och specifikt ett Östersjö-intresse. Jag seglar hyfsat mycket och gör man det ser man att Östersjön inte är i sin bästa form”, sa Pär Svärdson till Breakit 2019.

Företaget Ecopelag sköter musselodlingen. Martin Reutgard, forskare och projektledare säger så här i pressmeddelandet om hjälpen från Apotea och Premo:

ANNONS
ANNONS

”Det är ett viktigt stöd. Även om det här är ett försök så visar livscykelanalyser att musselodlingar går plus för miljön.”

Tanken är att kunder hos Apotea ska kunna bidra till satsningen på musslor genom att välja Premo som leveransföretag, då går en del av köpet till miljösatsningen.

Läs mer: Han ifrågasätter kritiken mot budbolagen