Nya studier visar att det inte går att utesluta risker med artificiella sötningsmedel och WHO avråder nu från att använda dem.

ANNONS

I hopp att undvika fetma och andra folksjukdomar använder många artificiella sötningsmedel som inte innehåller kalorier. De sötningsmedel som används är godkända och anses vara säkra, men trots det finns det tecken på att det inte går att utesluta risker, det rapporterar Svenska Dagbladet.

En stor forskningsgenomgång av 238 studier, beställd av Världshälsoorganisationen, WHO, visar att det finns ett svagt stöd för att sötningsmedel på kort sikt kan leda till viss viktminskning men att det även finns ett svagt stöd för att de på lång sikt utgör en risk för ökad kroppsvikt.

Man såg även en något ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt ökad dödlighet, samt begränsad evidens för prematura födslar. Forskarnas besked är inte jättetydliga, men indikationerna är allvarliga och WHO presenterade nyligen förslag till nya rekommendationer som tar fasta på forskningsgenomgången och rekommenderar att sötningsmedel inte ska användas för att gå ned i vikt eller minska risken för folksjukdomar, det skriver SvD.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Studie: Samband mellan hjärtsjukdomar och artificiella sötningsmedel [Dagens PS]