USA: Allt fler små barn dör av fentanyl-överdoser

Uppdaterad: 09 maj 2023Publicerad: 09 maj 2023
Demonstranter uppmanar Kaliforniens delstatsregering att lyssna till fentanylrelaterade lagförslag. I USA har antalet barn som dör av fentanyl-överdoser ökat dramatiskt
Demonstranter uppmanar Kaliforniens delstatsregering att lyssna till fentanylrelaterade lagförslag. I USA har antalet barn som dör av fentanyl-överdoser ökat dramatiskt. (Foto: TT)

Under de senaste 20 åren har över 5 000 barn dött av fentanyl-överdoser i USA, där har fentanylrelaterade dödsfall bland barn ökat lika mycket som bland vuxna.

ANNONS
ANNONS

Ny data visar att 1 550 amerikanska barn dog av fentanyl under 2021, vilket är över 30 gånger fler än 2013, det rapporterar CNN.

Sexfaldig ökning av dödsfall bland små barn

De senaste två årtiondena har över 5 000 barn i USA dött av fentanyl-överdoser och mer än hälften av dödsfallen inträffade under de första två åren av covid-19-pandemin.

Ökningen, som började 2018, har lett till en nästan trefaldig ökning av dödsfallen bland amerikanska ungdomar och till en nästan sexfaldig ökning bland barn under fem.

Under 2021 dog 40 spädbarn och 93 barn mellan ett och fyra år av fentanyl-överdoser i USA. Sedan 1999 har dock majoriteten av fentanyl-relaterade dödsfall bland amerikanska barn rört tonåringar mellan 15 och 19.

ANNONS
ANNONS

Svårt förstå hur små barn får i sig fentanyl

“Med äldre tonåringar liknar sättet som förgiftningarna uppstår det som händer med vuxna. Det är droganvändning för rekreation, och sedan tar de antingen avsiktligt fentanyl eller så blandas det i drogerna som de använder”, säger Julie Gaither till CNN.

Hon är biträdande professor i pediatrik vid Yale School of Medicine, och skrev det forskningsbrev om datan som nyligen publicerats i Jama Pediatrics.

Julie Gaither tycker att det är lättare att förstå hur de äldre tonåringarna får i sig fentanyl, men att det är svårare att förstå vad som hänt när det gäller de yngre barnen.

Hundra gånger starkare än morfin

De flesta överdoser bland små barn sker i hemmet och dessa dödsfall är ofta relaterade till droger som finns inom räckhåll för barnen.

“Med fentanyl. Jag menar, det är så kraftfullt att det inte krävs mycket för att de ska ta en dödlig dos”, säger Julie Gaither till CNN.

Fentanyl är hundra gånger starkare än morfin, men kommer trots det inte i en barnsäker förpackning. Dessutom förvärrade covid-19-pandemin USA:s drogpandemi och dödsfallen på grund av överdoser nådde där rekordnivåer under 2021.

I ungefär två tredjedelar av alla överdosrelaterade dödsfall bland människor i alla åldrar i USA år 2021, var fentanyl inblandat.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Fentanyl dödar allt fler i USA

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.