Dagens PS

Ungas hjärnor åldrades snabbare under pandemin

Studier har visat att tonåringar och unga vuxna mådde psykiskt dåligt under pandemin. Nu visar en ny studie att ungas hjärnor åldrades snabbare av den stress de kände
Studier har visat att tonåringar och unga vuxna mådde psykiskt dåligt under pandemin. Nu visar en ny studie att ungas hjärnor åldrades snabbare av den stress de kände. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 dec. 2022Publicerad: 06 dec. 2022

Tonåringars hjärnor åldrades snabbare under det första året med pandemi, det visar en ny amerikansk studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många studier har visat att tonåringar och unga vuxna mådde psykiskt dåligt under pandemin. De fick inte gå till skolan, inte träffa vänner och levde med den osäkerhet och rädsla pandemin skapade, det skriver CNN.

Hjärnan förändrades fysiskt

Nu har forskare i en ny studie tittat på de fysiska förändringar i hjärnan som stressen och ångesten orsakade.

Forskningen kommer från en större studie i vilken forskarna ville förstå könsskillnader i depression bland ungdomar.

De började göra MR-undersökningar vartannat år på 220 barn mellan 9 och 13 år. Två skanningar hade gjorts när deras forskning avbröts av pandemin. Först i slutet av 2020 kunde de återuppta skanningarna.

ANNONS

Senaste nytt

Jämförde skanningar före och efter

Forskarna kom fram till att det vore intressant att studera effekterna av stressen från pandemin på barns hjärnor och bilderna de tog efter pandemins utbrott gjorde att de kunde göra jämförelser.

De jämförde MR-undersökningar på 128 barn. Hälften av skanningarna gjordes innan pandemin och hälften i slutet av 2020.

ANNONS

Hjärnan hade åldrats

Forskarna fann att hjärnåldern hos de barn som levt ett år med pandemi var äldre än deras kronologiska ålder, deras hjärnor hade tillväxt i amygdala, det område som kan hjälpa till att reglera rädsla och stress.

De hade även tillväxt i hippocampus, det område i hjärnan som kan kontrollera tillgången till minnen. I cortex, den del av hjärnan som styr verkställande funktion, hade vävnader tunnat ut.

Förändringar i hjärnan kan påskyndas

Barns hjärnor förändras naturligt över tid, men tidigare forskning har funnit att fysiska förändringar i hjärnan kan påskyndas när ett barn genomgår betydande motgångar.

Studier har visat att personer som tidigt i livet utsätts för vanvård, våld, familjeproblem och fattigdom åldras snabbare och kan senare i livet få problem med psykisk ohälsa.

Förändringarna kom snabbt

Ian Gotlib, psykologiprofessor vid Stanford University och huvudförfattare till den nya studien, säger att forskargruppen hade förväntat sig att hitta problemen med ångest, depression och internaliserade problem, men att de inte visste vad de skulle hitta med MR-skanningarna.

ANNONS

Han menar att pandemin inte har varit snäll mot ungdomars psykiska hälsa och att effekterna på deras hjärnor hände ganska snabbt.

“Det här var bara ett års nedstängning, så vi visste inte att effekterna på hjärnan skulle vara så uttalade efter den korta stressperioden”, säger han  till CNN.

Oklart hur det påverkar senare i livet

Han tillägger att resultatet stämmer med de psykiska svårigheter vi ser och att det är oklart om förändringarna i hjärnan kommer påverka ungdomarna senare i livet.

Forskarna planerar att skanna samma barn senare för att se hur deras hjärnor utvecklas.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Postcovid vanligare bland kvinnor än bland män

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS